Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Miljöpartiets alternativmedicinska myndighet

Publicerad: 30 April 2010, 06:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns inget som är så svårt att sia om som framtiden. Ibland tror jag att det enda man kan vara säker på är att det inte kommer bli som man tror. Så fort jag nu hör någon ekonoms prognoser i media vill jag fråga: Och vad sa du precis innan finanskrisen bröt ut? Så jag kommer nog att ha fel. Hoppas jag. För här kommer en förutsägelse där jag innerligt önskar att jag inte blir sannspådd: Om de rödgröna vinner valet kommer Mona att få betala mp för hjälpen.

Kanske återkommer friåret, kanske återuppstår Djurskyddsmyndigheten, men jag tror tyvärr att den hjärtefråga där mp kommer få sin vilja fram är någon slags alternativmedicinsk myndighet, eller statlig beredning, eller informationssekretariat. Man kommer gissningsvis att damma av en del förslag från riksdagens tidigare utredning om nationellt register av alternativmedicinska utövare. SOU 2004:123 lades på is av den borgerliga regeringen, men det har inte hindrat borgerliga vänner till alternativmedicinen från att motionera till förmån för någon slags certifiering. De rödgröna (som även de motionerat) fick här stöd av bland annat Anne Marie Brodén (moderat och ordförande i Hälsofrämjandet) och Gunnel Wallin (centerpartist och tidigare ordförande i branschorganisationen KAM).

Och vem skulle i så fall bli generaldirektör för Statens Komplementärmedicinska Myndighet? Det måste rimligen bli en miljöpartist. Mina stalltips är i fallande skala Gunvor G Ericson (hon är ändå sjuksköterska), Thomas Nihlén som jobbat 15 år som alternativmedicinare eller antroposofen Mats Pertoft. Och skall jag gissa på några utanför riksdagen finns Lena-Maj Anding (politisk rådgivare åt KAM), antroposofen Raymond Wigg eller certifierade närningsmedicinaren Susanne Nordling som har företaget Biolife Plus vid sidan av jobbet som politisk sekreterare i Stockholm.

Men jag tror ändå att Susanne Nordling diskvalificeras av att hon verkar ha koppling till en annan alternativmedicinsk lobbygrupp, Branschrådet för Innovativ Hälsovård. I varje fall har de samma adress och telefonnummer som Nordling.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev