Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Miljöpartist arrangerar åter elallergimöte i riksdagen

Publicerad: 18 februari 2016, 14:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Riksdagsman Jan Lindholm kallar åter till ett möte i riksdagens lokaler där en inbjuden föreläsare skall tala om alla de sjukdomar man menar orsakas av mobiltelefoni och andra elfält. Denna gång är det en professor emeritus i kemi, Martin Pall, som är dragplåstret.

Professorn har en teori att det finns en gemensam bakgrund till så skilda sjukdomar som hjärtsvikt, grön starr, MS, ALS, parkinson, autism, ADHD, astma, tinnitus, kronisk whiplash, alzheimer, infertilitet och postherpetisk smärta.

Att det inom Miljöpartiet fortfarande finns förtroendevalda som propagerar för de elöverkänsligas sak generar förmodligen partiledningen. Även om Åsa Romson i P3 häromåret svarade att hon ”trodde på” elallergi, så menade hon inte att hon tror att människor blir sjuka av svaga elektromagnetiska fält i vår närmiljö.

Via sin pressekreterare förtydligade vice statsminister att: ”Det som brukar kallas för elallergi är ett verkligt, vetenskapligt belagt tillstånd. De som är drabbade mår dåligt på riktigt, och förtjänar att få en god vård. Det finns inga vetenskapliga belägg för att deras problem beror på elektromagnetisk strålning, men tillståndet som sådant är i högsta grad verkligt”.

Inte heller Socialstyrelsen anser att elöverkänslighet finns på riktigt. Men det hindrar inte samma myndighet att även i år utbetala 1,7 miljoner kronor till Elöverkänsligas förbund som statsbidrag till en godkänd handikapporganisation.

Epitetet foliehatt används ofta nedsättande om personer med paranoida idéer om att storebror utsätter oss för strålning eller värre, men det är faktiskt sant att en del som fruktar svaga elektromagnetiska fält tapetserar sina rum med kopparfolie, sover med sänghimmel av silvernät eller bär huvudbonader fodrade med metall.

Liberalernas riksdagsledamot Fredrik Malm har en gång använt detta förklenande epitet om Miljöpartiets Jan Lindholm. Malm uttalade sig till media efter att Lindholm i höstas hade massmejlat alla riksdagsledamöter och tipsat om en GMO-artikel på en svensk webbplats känd för att sprida konspirationsteorier.

Jan Lindholm har också gjort sig känd för att ha gett riksdagens utredningstjänst i uppdrag att utreda konspirationsteorin att flygplanens kondensstrimmor i själva verket är avsiktlig besprutning med gifter. Vidare har han i en riksdagsdebatt 2013 menat att batteridrivna armbandsur kan vara skadliga för elöverkänsliga personer, och Jan Lindholm är riksdagens överlägset flitigaste motionär i ämnet elöverkänslighet.

Förra året bjöd Jan Lindholm och kristdemokraten Roland Utbult in till ett möte i riksdagen där Mona Nilsson talade om ”hälsorisker med trådlös teknik”. I år är det bara Jan Lindholm som står för den inbjudan som 8/2 mailats ut till alla riksdagsledamöter. Lindholm berättar i mailet om professor emeritus Martin Palls hypotes om hur ”en obalans i cellernas calciumsignalering kan förklara varför exponering för elektromagnetisk strålning långt under gällande gränsvärden kan orsaka en lång rad sjukdomar och ohälsotillstånd”.

Enligt Jan Lindholm kan teorin sammanfattas som att ”mikrovågor öppnar jonkanaler i cellväggarna -> överskott av calcium i cellerna  -> förhöjning av NO -> oxidativ stress -> inflammatoriska processer”. Teorin kan enligt Lindholm förklara ”en stor del av den skenande ohälsan i Sverige idag”. Ett litet problem med resonemanget är att vi tvärtom blir friskare, vilket visas genom att medellivslängden fortsätter öka, samtidigt som vi omges av allt mer radiovågor från trådlösa nätverk.

För att visa vilken framstående forskare Martin Pall är framhåller Lindholm i sitt mail att Pall bland annat skrivit ”en artikel som blev prisbelönt som en av världens viktigaste medicinska artiklar år 2013”. Med prisbelönad verkar Jan Lindholm avse att Martin Pall har fått sin artikels abstract återpublicerat via företaget Global Medical Discovery, som mot betalning gör detta. Betalar man 49 dollar extra får man ett fint diplom.

Global Medical Discovery can provide upon request prestigious Key Scientific Article Certificate to the featured scientists and professors. The Certificate is printed on a beautiful parchment paper embellished with a classic color border in an elegant style. It also Includes golden foil seal of Global Medical Discovery Research Excellence which add a polished and professional appearance.”

Jan Lindholm verkar vara den siste att lämna det sjunkande skeppet. Andra miljöpartister vill nog helst glömma att de tidigare motionerat om elöverkänslighet: Gustav Fridolin, Per Bolund, Mehmet Kaplan, Birger Schlaug, Mats Pertoft, Bodil (Ceballos) Valero, Peter Eriksson, Maria Wetterstrand, Yvonne Ruwaida, Claes Roxbergh, Åsa Domeij, Mikaela Valtersson, Karin Svensson Smith, Ragnhild Pohanka, Eva Goës, Gunvor G Ericson, Agneta Luttropp, Tina Ehn, Ulf Holm, Helena Leander, Esabelle Reshdouni, Max Andersson, Peter Rådberg med flera.

(Om ni saknar Carl Schlyter i uppräkningen ovan beror det på att han inte som riksdagsledamot motionerat om elallergi. Däremot undertecknade han år 2012 en skriftlig förklaring från EU-parlamentets gröna grupp med uppmaningen att medlemsstaterna bör införa elöverkänslighet och "multipel kemisk överkänslighet" som godkända diagnoser i ländernas nationella klassifikationer, och WHO borde göra sammalunda när ICD-11 håller på att färdigställas.)

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev