Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Missbruk de luxe?

Publicerad: 16 januari 2019, 07:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I vår stora släkt, utspridd i Europa och USA, lever vi länge ungefär till 96, 98 och 104 år. De som endast nått 70-80-årsåldern räknas som ”yngre”. Med så långa liv följer självfallet många intressanta minnen. Som för länge sedan när 98-åringen berättade om en studentexamen som hon, i sin krafts dagar, hade tågat iväg till i sällskap med sin kokerska. Den glada studentskan Märit hade förärats blommor och en fin penna i present, erinrade sig vår fortfarande helt kristallklara gamla dam som även var bekant med Märits föräldrar.

Det är nu 2019 och jag läser Sigrid Rausings prisbelönta bok ”Malström : en memoar” och blir via boken påmind om vår gamla släkting med det förträffliga minnet.

Missbruk bland de absolut rikaste – hur ter det sig? Troligtvis lika sorgligt beklämmande och självdestruktivt som i alla andra missbruksmiljöer. Ibland med en klar markör: Dunbolstrarna är av äkta svandun, inte nerlegad skitig skumgummi. Ungefär så skulle man, bildligt talat, kunna beskriva skillnaderna mellan pundare på gatan versus stormrik självmedicinerare. Helt olika förutsättningar, men slutet kan ändå bli döden. Även lidandet för familj och närstående kan vara precis lika svidande oberoende av ekonomiska tillgångar. Langarna då? Skumma typer, javisst, men ibland leg. läkare för de mer välsituerade missbrukarna. Medicineringen anländer den legala vägen. Hur kan man bäst hjälpa den som missbrukar? Vem kan stötta familj och anhöriga runt omkring missbrukaren?

Sigrid Rausing beskriver i ”Malström : en memoar” (titel på engelska ”Mayhem : A Memoir”) just ett sådant missbruk de luxe. Enligt Sigrid går det till så här: Brodern Hans beger sig som 18-19-åring tillsammans med vänner ut på en resa med transibiriska järnvägen genom Sovjetunionen och vidare mot Kina och Indien. Där på en strand träffar de några italienska flickor. Som har heroin! Ungdomarna inklusive Hans röker heroinet. Här inleds missbruket för brodern. Långt senare träffar Hans sin blivande fru Eva. Mötesplatsen är bara ett av de många behandlingshem som båda vistas på. Missbrukare möter missbrukare. Toxisk förening de luxe skulle man kunna säga. Paret gifter sig och får fyra barn.

Hans och Eva lyckas under många år vara fria från missbruk, men exakt hur rena är svårt att veta. Klart är att det inträffar återfall. Barnen tas ifrån dem och får växa upp hos släkten. Slutligen katastrofen: Den 9 juli 2012 grips Hans av engelsk polis på Wandsworth Bridge i London. Då uppdagas vid en husrannsakan att hustrun Eva ligger död i sovrummet på tredje våningen dit tjänstefolket aldrig har tillträde. Bakom de lyckta dörrarna avslöjas en nedgången knarkarkvart där Evas kropp ligger begravd under en uppsjö av bråte i parets säng. Skräpet är till för att utestänga liklukten eftersom Eva legat död i flera månader.

För dem som inte vet: Familjen Rausings förmögenhet, som det finansiella informationsföretaget Bloomberg år 2018 uppskattade till 30,9 miljarder dollar – motsvarande cirka 275 miljarder kronor – härstammar från Ruben Rausings grundande av Tetra Pak 1951 som revolutionerade förpackningsindustrin när de lanserade engångsförpackningar för mjölk.

Och ja, kära läsare, Sigrid är dotter till Märit som fick den fina pennan för så länge sedan.

”Man ska vara generös!” hörde Sjukhusbibliotekarien en gång Märit Rausing säga med stort eftertryck i svensk radio i samband med donationer till bröstcancerforskning vid Karolinska Institutet. Att döma av länken här nedan rör det sig denna gång om 70 miljoner kronor: https://ki.se/om-ki/marit-och-hans-rausing

Mycket lovvärt, instämmer Sjukhusbibliotekarien och gläds åt en sådan human inställning.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev