Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mjölk - det vita giftet

Publicerad: 21 februari 2008, 08:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ko-skräck, det kan jag förstå. Jag har själv respekt för stora kossor, och har för mig att de djur som tar livet av flest personer i Sverige (bakterierna frånräknade) är bi/geting och ko/tjur.

Men mjölkskräcken, var kommer den ifrån? Svenskarna dricker allt mindre mjölk till maten, och producenterna jobbar för att hitta på förädlade mjölkprodukter att sälja i stället. Jag läser på mjölkpaketet att Arla inte bara har en hel produktserie med låglaktosvarianter, utan nu även helt laktosfri mjölk.

Alla med bråkiga magar, som har knip och diarré, bör väl fundera över om de är en av de c:a 2 - 4 % i detta land som har svårt att smälta mjölksocker. Det borde inte vara så svårt att kolla själv genom att olika dagar testa att dricka vanlig mjölk eller låglaktos dito. No big deal.

Men nu verkar det globala normaltillståndet laktosintolerans ha upphöjts till folksjukdom. Fast jag misstänker att en del personer, som upplever sig reagera på minimala mängder laktos, faktiskt inbillar sig, och att de i själva verket tillhör den solida majoritet av oss skandinaver som begåvats med LCT-13910 C>T; en av de färskare lyckade mutationerna hos människan.

(Ett intressant exempel på att kultur – att ha boskap som mjölkas – kan driva evolutionen. Och i boskapsskötande östafrikanska populationer har man funnit tre andra mutationer som leder till laktostolerans!)

Jag tror att gjorde man blindprovning (eller det nya gen-testet) skulle en hel del ”laktosintolerans” hos rotäkta svennar gå upp i rök, så som man funnit vid flera studier där annan självrapporterad födoämnesöverkänslighet utsatts för placebokontrollerade blindtester.

På KI:s webbsidor om födoämnesöverkänslighet berättar en kändis att hon inte ens tål den mängd laktos som finns i en enda milliliter mjölk. Om jag räknar rätt, så påstår hon sig få symtom av 50 mikrogram laktos, motsvarande vad som ryms som bindemedel i en halv allergitablett Tavegyl. Jag tillåter mig tvivla.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev