Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Morbus Quixote - mot väderkvarnarna!

Publicerad: 14 februari 2008, 11:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


På Läkartidningens omslag vecka 5 suddar man ut Wegener i eponymen Wegeners granulomatos. Inte mindre än tre artiklar i numret tar upp den helt avgörande etiska frågan om vi verkligen skall fortsätta skänka respekt åt suspekta kollegor med till exempel nazistiskt förflutet genom att använda de vedertagna eponymerna för sjukdomar, anatomiska strukturer och så vidare.

Jag tycker det är fegt att avgränsa räfst och rättarting till medicinens område, och futtigt att stanna vid 1900-talets etiska felsteg. Jag tycker att vi löper linan ut.

Newtons mekanik bör få ett nytt namn, eftersom Newton förhöll sig helt ovetenskapligt till alkemin. Vissa av Bellmans och Evert Taubes visor bör inte framföras eftersom de förskönar prostitution, och gospeln ”Joshua fought the Battle of Jerico” bör absolut inte spelas i radio då den hyllar en massaker och etnisk rensning i Palestina. Ni kan säkert själva komma på fler exempel.

Om vi helhjärtat prioriterar denna moraliska uppryckning så tror jag vi kan nå målet ungefär samtidigt som vi helt genomfört SI-systemet och slutat mäta blodtryck i mm Hg, och den siste engelsmannen slutat att tänka i ”pints”. Mot väderkvarnarna – attack!

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev