Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Morgellons kryper under huden på dig

Publicerad: 19 maj 2009, 08:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är ofta svårt att hitta på vettiga presenter till barnen, men senaste julen kom jag på att en bra gåva till vår dotter fick bli ett stereomikroskop (preparerlupp). Det är mycket roligare än ett vanligt mikroskop; plötsligt öppnar sig en ny värld när man kollar på småstenar, lite mossa eller ett snäckskal.

Sedan kan den som inte är äckelmagad även inspektera sin hud, fingertopparnas Grand Canyon, sina spruckna nagelband och håren på händerna. Och det som ser ut som fin hel ren hud avslöjas i förstoring inte alls som så slät och ren, och i småsåren kan man ofta se att fibrer från kläderna fastnat.

En sommar för länge sedan då jag vikarierade som distriktsläkare i Burträsk ingick att även ta en del jourer på akuten i Skellefteå. Där mötte jag flera minnesvärda patienter, som damen med ett fiskben i halsen, grabben med en insekt i örat, och en kvinna med feber och makrohematuri, kanske var det sorkfeber.

Men den patient jag minns bäst från Västerbotten för 25 år sedan var en dam som helt krafsat sönder sin stackars hårbotten. Klådan skyllde hon på de små djuren som hon upptäckt i huvudsvålen, och hon visade fram sina fynd för mig.

Det hon visade kunde inte jag känna igen som djur; hudflagor, fett och blodiga hårrester var allt jag kunde se. Långsamt gick det upp för mig att damen hade en sjukdom som jag bara läst om, men aldrig tidigare träffat på, parasitofobi.

På akutmottagningen visste jag inte vad jag skulle göra åt hennes vanföreställningar, jag vill minnas att jag sände problemet vidare till hudläkare och psykiater (det sista såg nog inte kvinnan meningen med).

Parasitofobikan från Norrland hade inte något mikroskop till sitt förfogande, men det hade Mary Leitao I USA. När den lille sonen år 2001 fick klåda och konstiga utslag som läkarna inte kunde få diagnos på så plockade mamma fram barnens leksaksmikroskop och fann mystiska färgade fibrer i de små sår man i förstoring kunde se på pojkens hud.

Och så föddes en ny sjukdom. När väl tanken att fibrerna var någon slags nytt mikrobiellt liv etablerats så rullade det hela på, och nu finns det en väletablerad sammanslutning på nätet som lever i denna kollektiva villfarelse. Med sina mikroskop hittar de allt möjligt intressant i och på sin hud, och allt verkar tolkas som tidigare oupptäckta parasiter.

Namnet morgellons kommer från en sjukdom beskriven 1690. Efter mediauppmärksamhet har amerikanska väljare tryckt på via sina politiker så att CDC blivit tvungna att utreda denna ”unexplained dermopathy”! Det skall bli spännande att se resultatet, men mitt tips är att om utredningen blir negativ kommer det inte att övertyga morgellon-sekten. (Och bedöms fibrerna vara bevis på nya patogener blir det den största nyheten sedan Helicobacter!)

Det är intressant att se hur pseudovetenskapliga idéer och olika aktivistgrupper korsbefruktar varandra. Så har till exempel patienter med morgellons och ”kronisk Lyme” funnit att de har mycket gemensamt. Alternativmedicinska behandlingar brukar rekommenderas, och jag fann en kollegasom föreskrev en kombination av lokalbehandling, diet, elektromagnetism, detox (kaffelavemang), svampmedel och desinfektion av bostaden.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev