Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Mörten Maud

Publicerad: 4 maj 2010, 07:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Maud är en piggelin mört som älskar att spegla sig. Ja, så pass så att man kan undra om vi har att göra med ett mer eller mindre svårt fall av narcissism? I timmar kan hon stå och se på sig själv och alla fjällen som blänker, glimmar och gnistrar när hon kråmar sig framför den stora silverspegeln. Maud lyss till flyttfåglarna som sveper över vassen i hennes lilla vik och då drömmer hon om ” … något annat, om något mer, något större och häftigare än den lugna lilla viken.

”Håhåjaja, vem gör inte det? Nog kan vi förenas med Maud i hennes längtan efter Något Annat. Varför kan vi t ex inte heta Carmen Electra eller Wyatt Earp och ha ett spännande, glamoröst helrafflande liv?

Maud tänker på svalorna och akkurat som dem vill hon bli. Göra långresor, träffa nya vänner och det ena med det andra. Fröken Anna-Löja i simskolan gör sitt yttersta för att varna Maud för alla faror som lurar där ute på de stora vattnen. Någon som man måste se upp med särskilt noga är Gäddan Ingeborg. Även mamma Margareta som är en riktig räddhare tjatar förgäves. Maud vill inte höra på det fegisörat och hon ska nog visa dem allesammans. Här ska minsann bli spänning och äventyr ute på de stora vidderna!

Maud passar på att smita iväg när mamma sover middag. För enkelhetens skull frågar hon Barbro Brax om hon händelsevis känner till Något Annat? Men nej, Barbro känner viken utan och innan och hon hänvisar till bröderna Abborre där borta.
Fast nu kommer Maud en smula på avvägar för hon uppfattade inte riktigt åt vilket håll Barbro knyckte med fenorna.

Nåja, vår modiga mört simmar på och passerar en olycksplats där någon har råkat fastna i ett nät. Det är en firre vid namn Inger och nu är goda råd verkligt dyra.
Som den rådiga mört Maud är - en definitiv framtid inom räddningstjänsten torde vara möjlig - genomför hon en formidabel undsättningsoperation där hon lyckas få loss Inger ur garnen. Inte heller firren Inger känner till Något Annat. Det finns väl inget annat än det här, menar hon.

Maud drar sig tillbaka till en vacker skuggig plats för att pusta ut efter denna mörtbragd. Där får hon plötsligt syn på något som ser jättegott ut. Hon simmar fram och tar en liten smakbit och mmm, nästan gastronomiskt gott, så att en liten mört blir helt lycklig. Ny stor tugga och aj, aj, aj, vad händer här …?!

Vad är detta för slags story, undrar ni kanske? Helt enkelt en bilderbok här på
NU-biblioteket som heter ”Simma lugnt mörten Maud” av Stefan Casta & Staffan Gnosspelius. Opalförlaget, 2009.

Jaja, den är förstås tänkt för 3-6-åringar, men herregud, något barnsligt roligt får vi ha! Dessutom kan vi nästan litet till mans skippa utlandsresan så här i vulkantider och i stället följa Maud från Mörtviken i jakten på Något Annat!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev