Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

När skalpellen slinter

Publicerad: 9 februari 2017, 09:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Inom sig bär alla kirurger på en liten begravningsplats, och dit beger de sig ibland för att be – en plats fylld av bitterhet och ånger där de måste leta efter en förklaring till sina misstag.” René Leriche i ”La philosophie de la chirurgie”, 1951.

Finns det några intressanta, spännande och tänkvärda böcker att läsa när man funderar på att ta det lugnare, jobba mindre, leva bättre, går i prepensionstankar eller kanske grunnar på vilken medicinsk specialitet man ska välja? Kort sagt, få en rejäl spark i ändalykten som en konkret uppmaning att ta vara på sin stund på jorden på bästa möjliga sätt.

Ett svar på ovanstående funderingar kan vara ”Do No Harm : Stories of Life, Death and Brain Surgery” by Henry Marsh, 2014. På svenska “Liv, död och hjärnkirurgi : en neurokirurgs memoarer” av Henry Marsh, en av Storbritanniens mest framstående neurokirurger.

Vi leds in i neurokirurgins komplicerade värld och får enkelt repeterat för oss vad det innebär: Omfattar kirurgisk behandling av patienter med sjukdomar och skador i hjärnan och ryggmärgen. Ganska sällsynta problem och därför finns det inte så många neurokirurger och neurokirurgiska kliniker om man jämför med andra medicinska specialiteter.

I boken beskrivs och berättas om patienter med alla möjliga ”–om” dvs problem som slutar på ändelsen –om: Pineocytom, hemangioblastom, meningeom, plexus choroideuspapillom, ependymom, glioblastom, medulloblastom, hypofysadenom, carcinom, astrocytom, oligodendrogliom och så litet melodram, hybris och tic douloureux.

Zatan-i-gatan, så lömskt lätt man kan bli sjuk och få livet upp och nedvänt! hickar somliga förskräckt vid sin rosablommiga tekopp.

Just när allt verkar gå bra vid en operation, det är precis då det hastigt kan bli riktigt illvilligt, förstår vi som läsare. Ömtåliga aneurysm, applikatorer och klämmor som inte öppnar sig just när man ska till att knipa åt och varje fumlande är dödsriskabelt. Det brittiska sjukvårdssystemet får sig också en och annan uppercut av författaren i denna odyssé i neurokirurgins fascinerande värld. Vi får höra om framgångar och misslyckanden under mer än trettio år i yrket som neurokirurg. Särskilt intressant är det att ta del av de katastrofala misstagen, de som kirurgen får lära sig att leva med.

Som läsare tänker man att det finns ingen tid att försitta. Här gäller det att ta vara på livet ännu bättre än man kanske redan gör och det PDQ - pretty damned quick!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev