Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Naturen är snyggare på bild

Publicerad: 22 april 2008, 09:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


På mitt mjölkpaket står att Sir David Attenborough tilldelats Nationalencyklopedins kunskapspris. Det var nog trevligt plåster på såren för BBC och ärevördige Sir David, som har varit i blåsväder efter att ha fuskat i sina senaste filmer; den vilda kobran var inköpt, och djuphavsdjuren filmades i en trycktank. Det blev förstås mycket bättre bilder på det viset, men man känner sig ändå lurad på något sätt.

Ungefär som när man insåg att vår egen Lennart Nilsson målat dit glada påhittade färger (äggcellen orange som en apelsin) på de svartvita fotona från elektronmikroskopet, och att de vackert ljussatta bilderna av foster omöjligt kan vara tagna inne i livmodern.

Det verkar vara få icke-medicinare som fattar att det rör sig om snygga bilder på aborterade foster. För några år sedan var det en sängfabrikant som i reklamen använde sig av bilden av vad som ser ut som ett lugnt sovande foster. Min fru mailade och frågade sängfirman om det verkligen var den eviga vilan de ville förknippas med, men hon fick aldrig något svar…

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev