Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

New German Medicine - dödlig alternativmedicin

Publicerad: 20 februari 2014, 20:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


De flesta alternativa medicinska behandlingar är rätt harmlösa i sig själva, och den skada de ibland kan åsamka är genom att få patienter med allvarlig sjukdom att avstå från verksam konventionell behandling. En sådan potentiellt farlig alternativmedicinsk behandling kallas New German Medicine, Germanische Neue Medizin, grundad av den sedermera delegitimerade tyske läkaren Ryke Geerd Hamer.

En av bloggens läsare kontaktade mig nyligen för att tipsa om en inbjudan kollegan via e-post fått från föreningen Kreaprenör (registrerat varumärke). I mailet ville ordföranden i Kreaprenör göra reklam dels för årsmötet för Läkarföreningen för Integrativ Medicin, dels för ett möte där en av kreaprenörerna kommer tala om hur hen blivit frisk från cancer med hjälp av New German Medicine.

Kreaprenör har som mål att sprida ”kunskap om vad som händer i vår tid” och stödja forskning om ”de nya vetenskaperna”, däribland kvantmedicin och energimedicin. Hedersledamot i Kreaprenös styrelse är en professor emeritus som tidigare haft ett bolag inom kvantmedicin och som bistått företaget SaferWave som säljer en klisterlapp med hologram som ska skydda mot elektromagnetiska fält. Men åter till New German Medicine, vad är det?

Ryke Geerd Hamer behandlar cancer utan mediciner och förlorade sin tyska läkarlegitimation 1986, han har domfällts och suttit i fängelse i både Tyskland och Frankrike. Efter en sejour i Spanien verkar den nu snart 80-årige Hamer i södra Norge där han från sin bostad driver Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin. Efter att han tragiskt förlorat sin son, som blev vådaskjuten, och därefter själv drabbats av testikelcancer utvecklade Hamer på 1980-talet sina teorier om en ny germansk medicin.

I korthet går teorin ut på att allvarlig sjukdom i grunden beror på en svår händelse i personens liv. Chockens effekt på hjärnan kan Hamer se på CT-bilder och han kan även på bilden av hjärnan utläsa vilket perifert organ som samtidigt drabbats av sjukdom. Om inte personen klarar att bearbeta det psykiska traumat går den patologiska processen över från ett kallt sympatikusdominerat stadium till en varm parasympatisk fas som är farligare. Typen av sjukdom som drabbar kroppen beror på vilken del av hjärnan  som styr sjukdomens utveckling, och det kopplar Hamer på något sätt samman med kroppens embryologiska utveckling.

Än märkligare är Hamers föreställning om att det vid infektioner inte är mikroberna som orsakar sjukdom. Kroppen sägs använda mikroorganismerna i sin självläkning. Vanliga läkemedel, som antibiotika, cytostatika eller smärtstillande, hämmar kroppens naturliga läkningsprocess och bör inte användas. Konventionell medicin är enligt honom en judisk konspiration för att utrota den västerländska civilisationen. Judar som får cancer undviker kemoterapi och därför dör nästan ingen i cancer i Israel, och även i Tyskland undviker judiska onkologer att ge sådan behandling till sin egen religiösa grupp.

Ytterligare bisarra vanföreställningar som Geerd Ryke Hamer propagerat för är att de nålar som används vid injektion av cytostatika i själva verket inplanterar mikrochip i patienten. Dessa mikrochip innehåller gift som via satellit kan aktiveras och döda patienten. Detta var Hamers förklaring till att en 12-årig flicka med cancer i buken avled sedan hon avbrutit vanlig behandling efter att föräldrarna fått råd av Hamer.

Men vill ni i stället höra en berättelse från en person som anser sig botad med Hamers metod så inbjuder Kreaprenör till föreläsning på en kiropraktorklinik i Gamla Stan.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev