Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Norrköpings Tidningar desinformerar om hypotyreos

Publicerad: 22 november 2018, 08:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är viktigt att både forskare och kliniskt verksamma läkare är generösa mot journalister, och hjälper journalisterna att få till medicinskt korrekta fakta i reportage som vänder sig till allmänheten. En bra journalist har en uppgift som liknar forskarens, att opartiskt försöka ta reda på hur saker verkligen ligger till och rapportera om det så sanningsenligt som möjligt.

Varken forskare eller journalister lever upp till dessa ideal så ofta som de borde. Det finns många exempel på journalistiska haverier, men det som här skall skildras kanske hade kunnat undvikas om någon medicinare i Östergötland hade ställt upp och låtit sig intervjuas i Norrköpings Tidningar. Istället gav tidningen fritt spelrum åt en kollega som befinner sig mycket långt från vetenskap och beprövad erfarenhet.

I trenne artiklar gav denna lokaltidning nyligen en mörk bild av den vård svenska patienter med hypotyreos vanligen erbjuds. En artikel skildrar några kvinnor som antingen är missnöjda med den behandling de fått, eller som önskar att läkarna kunde strunta i provsvaren och bygga sin diagnos enbart på symtom. I en ”faktaruta” om thyroidea bredvid artikeln hävdar Norrköpings Tidningar, med Sköldkörtelförbundet som källa, att ”över- och underfunktion kan ge ungefär samma symptom”. Man tar sig för pannan. Förutom struma är symtomen i regel varandras spegelbilder: hög puls/låg puls, svettningar/frusenhet, viktnedgång/viktuppgång, diarré/förstoppning.

I en annan artikel får ordföranden i Sköldkörtelförbundet lägga ut texten; hon propagerar för behandling med torkad grissköldkörtel och beklagar att alla som önskar inte kan få detta ålderdomliga licenspreparat i Sverige. ”Många vallfärdar till Balderkliniken i Norge. Och i Tyskland har man ett bättre samarbete med alternativvården och kan därför arbeta friare. Om svenska läkare går utanför ramarna blir de anmälda.” Och det stämmer att Balderklinikken i Oslo flyter utanför ramarna, jag vet ingen annan nordisk klinik som har flera homeopater anställda.

Den tredje artikeln i Norrköpings Tidningar låter en pensionerad allmänläkare komma till tals, en kollega som förespråkar ett ”paradigmskifte” där man bortser från normala värden på T4 och TSH och låter symtomen avgöra. Hon hävdar till och med att om patienten med hypotyreos inte mår bra på Levaxin kan det bero på att ”behandlingen får motsatt verkan på cellnivå: det som skall bota låg ämnesomsättning kan ge låg ämnesomsättning inne i cellerna”. Ett närmast absurt uttalande, om hon nu inte är felciterad.

Norrköpings Tidningar har fel på i stort sett alla punkter i sina tendensiösa artiklar. Sveriges allmänläkare missar sällan hypotyreos, de kollar TSH vid olika diffusa symtom. Hypotyreos är den enklast behandlingsbara endokrina sjukdomen vi har. Om man skall vara kritiskt mot vården är det för den överbehandling av subklinisk hypotyreos som verkar ske. Det finns inget som talar för att en obsolet behandling med torkad grisksköldkörtel skulle vara bättre än Levaxin, tvärtom verkar det vara ett mer svårstyrt preparat med större risk för iatrogen hypertyreos.

Så synd att ingen specialistläkare i Östergötland ville bidra med rätt information. ”Vi har vid upprepade tillfällen försökt nå ansvariga specialistläkare inom Region Östergötland. Ingen av dem har återkopplat, utan via pressjouren låtit meddela att det inte finns tid för en intervju.” Om det berodde på att läkarna inte trodde sig kunna ändra på den vinkel journalisten redan bestämt sig för, det vet jag ej.

P.S. Texten är faktagranskad av endokrinolog på universitetsklinik.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News