Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Norrköpings tidningar underblåser ”kronisk borrelia”

Publicerad: 25 december 2014, 13:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


På juldagen rapporterade Norrköpings Tidningar att svensk sjukvård fördröjt ett barns borreliadiagnos med två och ett halvt år. Trots att den aktuella barnkliniken gjort grundliga undersökningar hade man tydligen inte kommit fram till någon för familjen godtagbar förklaring till barnets symtom som enligt tidningsartikeln var yrsel, synrubbning och känselstörning.

Familjen sökte sig till en privatläkare som efter att ha anlitat ett tyskt lab gav barnet inte mindre än tre samtidiga infektionsdiagnoser (borrelia, TWAR och erlichios) och behandlade med multipla antibiotika. Barnets förälder anmälde barnkliniken till Ivo, som dock inte hade någon kritik mot själva borreliautredningen. Däremot fann Ivo, enligt Norrköpings Tidningar, att det kan ha brustit i barnklinikens kommunikation med barnets vårdnadshavare.

Skulle motsvarande situation uppstå på någon annan klinik finns i varje fall i Uppsala möjligheten att koppla in professor Björn Olsens nya mottagning vid infektionskliniken för en second opinion när läkare eller patient är osäkra på om det trots allt skulle kunna föreligga en fästingöverförd infektion. Nationellt centrum för vektorburna infektioner, NCVI, möts med skepsis från patientföreningen och dess aktivister.

Andra infektionsprofessorer har mindre tålamod med diskutabla modediagnoser, och professor Jan Sjölin slutar som vetenskapligt råd hos Socialstyrelsen efter att han ombetts utreda ”kronisk borrelios, kronisk TWAR, tillstånd vars vetenskapliga grund är mycket dubiös. Min bakgrund och expertis är akuta livshotande infektioner och tidsåtgången för att läsa in mig på områden, som andra kunniga kollegor (för vilka jag har stort förtroende) redan har förkastat som vetenskapligt existerande, ser jag som bortkastad tid.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News