Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Norrland kan vara exotiskt nog - en zebra i fjällen

Publicerad: 30 April 2008, 09:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Min förre tandläkare gick i pension för ett antal år sedan. Vid ett av mina besök ville han höra om jag trodde att allergier kunde vara psykosomatiskt framkallade. Det trodde jag inte, men blev ju nyfiken på varför han frågade. Och så berättade tandläkaren historien om varför han slutade som privattandläkare och började i folktandvården istället.

Under en höst så upplevde tandläkaren vid ett flertal tillfällen en stickande känsla kring ena ögat, varpå ögat svullnade upp så att det inte gick att se på det ögat. Då kunde han inte jobba, så när det började sticka kring ögat så var det bara att ringa återbud till resten av dagens patienter, och så gick det inte i längden att bedriva privattandvård.

Allergologerna utredde denna återkommande svullnad utan att hitta någon allergisk förklaring, och när han inte varit i tropikerna så att man kunde skylla på någon exotisk sjukdom, så blev det där med psykosomatiken en gissning som blev hängade i luften.

Efterhand kom svullnaden runt ögat mer sällan och upphörde till slut. Men det fick ändå bli folktandvård i fortsättningen. Det mest konstiga, sade tandläkaren, var att min son hade ungefär samma symtom samtidigt som jag.

Då tog jag en chansning, och föreslog att tandläkaren och hans son nog varit i Norrland under sommaren innan symtomen började. Mannen stirrade på mig som om jag varit Truxa och kunnat läsa tankar. Men det var bara en chansning baserad på pattern recognition, jag tyckte jag kände igen historien, hade hört den förut, och fyllde i det som fattades.

Flera år tidigare utredde vi en ung pojke som drabbades av återkommande smärtsam svullnad kring ena ögat, det kom och gick. Vi förstod inte vad det var, blodproverna tydde på allergi med en ökning av de eosinofila leukocyterna, men lokaliserad svullnad stämde ju dåligt med allergi. Ögonläkaren som tillfrågades tänkte ett steg längre, hon hade varit med om något liknande tidigare. Eosinofilerna är ju inte egentligen tänkta att ge oss allergiska reaktioner, de hör ju till vårt parasitförsvar (som här i västerlandet sällan används till sin ursprungliga funktion).

Grabben hade inte varit i tropikerna, men han hade varit i svenska fjällen sommaren innan besvären startade. Larva migrans hade man ju hört om på hudkursen, men att det fanns en nordlig variant hade vi aldrig hört om förrän ögonläkaren föreslog diagnosen oftalmomyiasis orsakad av insekten renstygn (Hypoderma tandari). En larv som egentligen borde befinna sig under renens hud, hade hamnat i en återvändsgränd och när den förtvivlat sprattlar under pojkens hud i närheten av ögat så svarar kroppen med en lokaliserad eosinofil inflammation som helt liknar en allergisk svullnad.

Baserat på denna exklusiva hypotes beställdes ett licensmedel som verkade fungera för grabbens symtom. De upphörde och eosinofilin försvann. Något annat facit fick vi aldrig, jag vill minnas att vi tog någon slags serologi som utföll negativt.

När du hör klappret av hovar, tänk på hästar - inte zebror. Det vanligaste är det vanligaste. Uncommon manifestations of common diseases are more common than common manifestations of uncommon diseases.

Bra tumregler, men ändå, ibland kommer det en zebra, och den som bestämt sig för att bara leta efter olika sorters hästar kommer att missa den.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev