Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Norsk TV granskar alternativmedicinen

Publicerad: 3 oktober 2012, 19:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vår sommargranne är en pensionerad professor i medicin, men han hänger med i ny teknik och lärde mig hur jag skall göra för att kunna titta på norsk TV på www.tv.nrk.no trots att webbplatsen bara accepterar att datorer med norsk IP-adress ser på programmen. Vägen runt kallas VPN, virtual private network.

Genom den virtuella tunnel som ett dataprogram (i mitt fall HMA! Pro VPN) skapar, be mig inte förklara hur, kan jag krypa ut i Oslo med ett norskt IP-nummer och titta på sändningar från Norsk Rikskringkasting. Och den programserie som professor emeritus varmt rekommenderade var verkligen värd att se: Folkeopplysningen.

I sex halvtimmeslånga program går fysikern Andreas Wahl igenom olika alternativmedicinska behandlingar och psykologen Jan-Ole Hesselberg berättar om olika tankefel som får vår hjärna att hamna i galen tunna och tro på det som inte är sant. Rapp infotainment med snygg grafik och även om jag inte lärde mig så mycket nytt var det verkligen underhållande.

Bland mer kända personer som förekommer i programmen finns tidigare professorn i alternativmedicin Edzard Ernst, magikern James Randi och Vinjar Fönnebö som förestår Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin. Det första programmet i serien sågs av 575 000 tittare, och det var inte illa för ett vetenskapsprogram.

Detox, healing, bioresonans, akupunktur gås igenom och alternativbehandlarna får ge sin syn på verksamheten. Homeopaterna däremot ville inte ställa upp, Norske Homeopaters Landsforbund hade anat oråd och avrådde sina medlemmar från att medverka.

Programmet har gett upphov till en hel del debatt, och tarmsköljningskliniken valde att sluta med detox-fotbad när bluffen exponerats i TV. Spiritualisterna anmälde programmet till Pressens Faglige Utvalg, en kommitté som granskar mediaetik. Homeopater och akupunktörer har publicerat genmälen.

Via VPN kan man nu under oktober månad tjuvkika på programmen här, och man kanske kan hoppas på att SVT köper in serien?

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev