Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nu lagas curryn i Skåne

Publicerad: 20 maj 2009, 06:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Fortodol-S, utläses S som i svensk, S som i säker. För nu paketeras gurkmejan i Allerum utan farlig dopning som ökar den smärtstillande effekten. Fast Hela Pharma säljer inte Fortodol som naturläkemedel utan som livsmedel. Kosttillskott är nämligen livsmedel, och då behöver man inte blanda in Läkemedelsverket.

Nackdelen är att man då inte kan gå ut i reklamen och berätta vilka krämpor som Fortodol anses hjälpa mot, för då går man över gränsen. Men det finns gratisblaskor där gränsen mellan reklam och ”redaktionellt material” är så tunn att den får en stringtrosa att likna en burka. Och där kan man låta de köpta ”artiklarna” propagera för Fortodols smärtstillande och antiinflammatoriska effekter.

I min och miljoner andra brevlådor landade nyss Kropp & Själ med idel reklam för olika alternativmedicinska preparat. BigVitamin är BigBuisness numera, och i bladet fanns det både en helsidesartikel om nya Fortodol, en ledare som ondgjorde sig över att Läkemedelsverket m.fl. gått ut och varnat för att (gamla) Fortodol högst sannolikt tagit livet av flera patienter, och på flera ställen omnämns Fortodol som en naturlig och ofarlig smärtstillande naturmedicin.

För en journalist eller en professor i farmakognosi från Kalmar kan i en artikel få lov att säga det som inte företaget Hela Pharma kan påstå i sin reklam: detta kosttillskott skall uppfattas som smärtstillande naturmedicin.

För er som inte är insatta i Fortodolskandalen kan jag rekommendera norska Aftenpostens artikel om den frisksportande pensionär som förra sommaren avled i fulminant leversvikt efter att ha ätit Fortodol. Den Fortodol han satte i sig innehöll i hemlighet terapeutiska doser av nimesulid, en NSAID förbjuden i de flesta länder på grund av sina leverbiverkningar. Man har funnit att 70 % av den Fortodol som sålts i Norge medvetet spetsats med aktivt läkemedel, av vem vet vi inte än, polisutredningen pågår.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev