Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Obligatorisk utbildning i miljöpolitisk medvetenhet

Publicerad: 3 december 2012, 18:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag är inte emot miljöarbete, hur skulle jag som gammal fältbiolog kunna vara det? Men vårdens kärnverksamhet är trots allt att leverera skattebetald vård av god kvalitet till så många som möjligt, och till de mest behövande i första hand.

Min arbetsgivare har inga krav om jag skall delta i medicinsk fortbildning, men däremot har jag nu lojalt genomgått den obligatoriska nätbaserade miljöutbildningen som alla regionens anställda och politiker är skyldiga att fullföra med godkänt kunskapstest.

Kommer denna utbildningsinsats smaka lika mycket som den kostar? Regionens över 50 000 anställda har en medelkostnad per timme på nära 300 kronor om jag räknat rätt. Det betyder att om vi alla lägger de planerade 60-90 minuterna på den webbaserade utbildningen och provet så kostar det mellan 15 och 22 miljoner kronor bara i förlorad produktion.

Du, käre läsare, kan också prova på denna utbildning på nätet. I stort sett hela regionens budget går åt till sjukvård, men det mesta av utbildningen handlade om allmänt miljöarbete som att fasa ut skadliga kemikalier, källsortera, gå över till klimatneutral uppvärmning, köpa mer ekologisk mat och så vidare.

Det enda som specifikt handlade om vårdande verksamhet var lite om läkemedelsanvändning och lustgas. Men problemet med ökande antibiotikaresistens är väl ändå mer hälsopolitik än miljöpolitik? En del av regionens miljömål låter svåruppnådda. Till 2020 skall alla transporter av varor och personer vara oberoende av fossila bränslen. Kan man klara det utan att köpa avlatsbrev i form av utsläppskvoter?

På slutet av utbildningen testas om man följt med under lektionen. I kunskapstestet måste vi ha minst 2900 poäng för att få godkänt, och svarar man fel i multiple-choice ges poängavdrag. Hur denna nya testade kunskap skall omsättas i praktiskt miljöarbete tycks mig svårbegripligt. Här följer exempel på frågor i stigande svårighetsgrad.

100 poäng kan man få om man svarar rätt på enklare frågor som "Västra Götalandsregionens samtliga prioriterade styrmedel i miljöarbetet är...?"  Lite svårare är de som ger 200 poäng: "Vid fotosyntesen bildar växterna som restprodukt... vatten, koldioxid eller syre? ... Hur ofta görs central uppföljning av målen i det miljöpolitiska programmet?"

På 200-nivån finns också mariga frågor som "Miljöpolitiska programmet syftar bland annat till att ... A-minska ohälsa, B-öka kostnaderna eller C-öka administrationen." C är inte rätt svar. Det kan vara en trolig konsekvens men är inte det primära syftet.

För 400 poäng skall man veta viktiga fakta som "Hur stor andel av VGRs livsmedel skall vara ekologiska år 2013?" och svara på hur många undersökningshandskar det går åt i VGR varje dag. Om man inte minns kan man bläddra tillbaka i utbildningen.

På högsta svårighetsgraden (500 poäng) finns dels frågor som åtminstone i teorin har ett svar som går att räkna ut ("Hur långt reser VGRs anställda varje dag i tjänsten?"), dels frågor där jag undrar om det verkligen finns ett svar som är möjligt att beräkna. "Hur lång tid tar det för naturen att skapa den mängd [fossil olja] som vi idag konsumerar på ett år?" Att fossilera ett träd eller en hel skog tar väl lika lång tid?

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev