Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Oetiskt att slösa patienters tid på Aklomas tinnitusplåster

Publicerad: 19 Juni 2012, 22:11

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


I vår dagstidning Göteborgs-Posten såg jag nyligen en annons där en privat öronläkare sökte försökspersoner till en studie av plåster mot tinnitus. Eftersom jag inte var bekant med att det fanns någon verksam behandling av äkta tinnitus (med hörselnedsättning) så ville jag ta reda på mer om detta forskningsprojekt. Jag har själv tinnitus, för att jag har misshandlat mina öron med gevärsskytte och rockmusik. Droppen blev en annars utmärkt konsert med Lambretta i Åre, sedan dess ringer det i mina öron och om ett par år kommer jag att behöva hörapparat.

Efter att ha tagit reda mer om principerna bakom plåstret Antinitus från Akloma AB valde jag att inte anmäla mig som försöksperson, för detta verkar vara rena rama pseudovetenskapen och jag tycker det är dåligt av regionala etikprövningsnämnden i Stockholm att släppa igenom ett projekt där den bakomliggande teorin är helt orimlig. Det är att slösa med patienters tid och väcka fåfänga förhoppningar om bättring (utöver placeboeffekten).

I patientinformationen beskrivs verkan mycket kortfattat. "Plåstrets struktur bryter ljusvågor vilket i sin tur kan påverka hörselsystemet ... Plåstret ska appliceras på ren och torr hus bakom ditt vänstra öra och bytas en gång per dygn ... Tinnitus kan öka i början av behandlingen, men kommer att avta efter några dagar." Patientinformationen var inte så upplysande om hur det ljusbrytande plåstret egentligen är tänkt att fungera.

Eftersom etikprövningsnämnden (åberopande sekretess enligt 24 kap. 3§2 offentlighets- och sekretesslagen) har beslutat att inte lämna ut forskningsplanen till mig fick jag gå till patentansökan för att få mer kött på benen. Det visade sig att uppfinnaren Benny Johansson hade jag faktiskt nämnt i en blogg för några år sedan då han fått en halv miljon kronor av Ekhagastiftelsen för att studera hur "Strukturerat vatten förväntas stabilisera kroppens autonomi, bromsa dehydrering och effekterna av oxidativ stress, som följer i spåren på biologiskt degenerativa processer."

Benny Johansson har tidigare intresserat sig för "virvlat vatten", som är känt från riksdagen och sägs ha minskat behovet av klorering i simhallarna i Herrljunga och Örkelljunga. I en artikel i Dagens Industri kommenterade Benny Johansson att "Detta beror troligen på att virvlingen åstadkommer energiförändringar i det lösta syret i vattnet, vilket i sin tur påverkar vattenmolekylerna."

Johansson har i företaget Akloma utvecklat idén att viss typ av ljus påverkar strukturen av vatten vilket kan ha olika gynnsamma egenskaper. Enligt en artikel i Metro 2007 hävdade Benny Johansson att hans ljusbehandling kan trefaldiga hållbarheten av mjölk, och att Sveriges Lantbruksuniversitet skulle utvärdera metoden. Arla var skeptiska och jag har inte på nätet hittat några belägg för att SLU verkligen var med i detta projekt. (Men jag vet inte säkert, hoppas någon från SLU läser detta och kan kommentera.)

Aklomas hemsida står det att Benny Johansson har en medicinsk doktorsexamen i experimentell klinisk kemi och att han idag förutom sitt jobb på Akloma även är en senior forskare vid Scandinavian International University i Örebro. Detta "internationella universitet" har dock intet med Örebro Universitet att göra utan är det stiliga engelska namnet på Lars-Eric Uneståhls företag Skandinaviska Ledarhögskolan AB som verkar sälja kurser i bland annat hypnoscoachning, neurolingvistisk programmering, EMDR, Tai Chi, Qi Gong och HeartMath.

Men åter till Benny Johanssons patent. Jag har läst hans två amerikanska patentansökningar som handlar dels allmänt om produktion av "synchronized water", dels specifikt om tinnitusplåstret som bygger på samma principer. I synkroniserat vatten är alla molekyler arrangerade på samma sätt i en stabil homogen mikrostruktur vilket förändrar vattnets egenskaper så att det bland annat får en fryspunkt på minus 8 grader. För att skapa detta synkroniserade vatten belyser man vattnet med ljus som har passerat genom en topografisk geometrisk matrix som baseras på klassisk geometri som skapas via interferens av stående vågor med fraktala egenskaper. (Jag lovar, jag hittar inte på detta, jag bara översätter och sammanfattar vad som står i patentansökan.)

Vilket geometriskt mönster (se sidan 22) man präglat på de tinnitusplåster som nu testas vet jag inte, men förutom koncentriska eller överlappande cirklar nämns hexagram, pentagram och Fibonaccis spiral. Plåsterpatentet har en lång och filosofisk ingress om naturlig självläkning. "This evolution-like self-organizing process for buliding of brain structures allows adaptaions of the organism within its own internal constraints to the environmental load or information that support functional restoration of development of somatosensory or auditory tissues."

"According to the psycho evolutionary theory and attention restoration theory a growing litterature attests to the beneficial effects of nature, nature cues and restorative environments on well-being and promoting recovery from stress mental fatigue experienced from urban life. ... Contact with water has been shown to foster emotional contentment as well as both improved mood and concentration. These results support an involuntary adaptive function manifest in human environmental preferences that is considered an important restorative survival factor." (Nej, jag förstår inte heller vad Benny Johansson försöker säga.)

Efter ytterligare utvikningar, bland annat om elöverkänslighet, kommer texten i patentet fram till hur plåstret sägs verka. "When the body fluid in the treated patient is radiated in the method according to the present disclosure, the water molecules first hit by the incident light, i.e. in the skin, are synchronized. Thereafter, the synchronization is spread automatically to all the water molecules in the body until all the water molecules in the body are synchronized. The synchronization effect takes place instantaneously and at the speed of light in both liquid and air." I så fall torde redan allt vatten på jorden idag vara synkroniserat och patentet värdelöst?

Jag har förgäves letat efter några publicerade artiklar av Benny Johansson som stöder hans djärva teorier om synkroniserat vattens effekt på tinnitus. Men jag fann en artikel av honom i The Journal of Alternative and Complementary Medicine om hur hjärtfrekvensvariabiliteten påverkas hos personer framför en bildskärm beroende på om krukväxten bredvid dem vattnats med virvlat eller vanligt vatten. (Jag vet, det låter som en sketch med John Cleese.)

Det torde räcka med gymnasiekunskaper i fysik och biologi för att inse att allt detta är gallimatias. De ansvariga för att patienter idag slösar bort sin tid med att gå runt med dessa plåster och fylla i symtomdagböcker tycker jag borde skämmas. Det kan vara att Benny Johansson och hans affärspartners faktiskt tror på dessa fantasifulla teorier, men av ansvariga prövare, öronläkarna Peter Åhnblad och Anders Nordkvist, samt medlemmarna i etikprövningsnämnden i Stockholm kan man begära bättre koll.

Jag har till Kammarrätten överklagat etikprövningsnämndens beslut att sekretessbelägga forskningsplanen i sin helhet. Fortsättning följer.

MATS REIMER

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev