Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Öijared - golf och hälsa på Sahlgrenska

Publicerad: 19 maj 2010, 07:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ur Forsknings- och utvecklingsplan för Kultur och Hälsa, projekt vid Göteborgs Universitet, sidorna 64-65. Översättning från engelskan av Google Translate och Mats Reimer. Om ni tycker en del formuleringar är svårbegripliga föreslår jag att ni går till originalet och ser om ni kan komma på bättre translation. Som Esaias Tegnér skrev, ”med tanken ordet föds på mannens läppar: det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”.

Natur, Kultur och Hälsa - Öijared

Forskningsfält: neurovetenskap/hortikultur

Institution: neurovetenskap och fysiologi Sahlgrenska Akademin

Huvudforskare: Jonas Brandström, Öijared, läkare i yrkesmedicin, organisationsmedicin, hälsofrämjande, skogsägare.

Vetenskaplig presentation av projektets mål:

Att hitta lämpliga hypoteser att testa i naturliga miljöer som kan bevisa den naturliga miljöns effekter på hälsa och välbefinnande.

Att skapa miljöer för aktivitet, kulturellt engagemang och naturupplevelser tillgängliga även för neurologiskt skadade eller funktionshindrade för att skapa incitament för underhållandet av uthålliga och långsiktigt positiva utvecklingsprocesser i rehabiliteringsinsatser.

Att skapa nya former av lokalt producerad mat, och restauranger i regionen samt odlingslotter för allt mer kostmedvetna människor i närsamhället.

Aktiviteter

En nyligen bildad lokalförening har inlett ett identitetsskapande, med dokumentation av ortens industriella historia och kulturella projekt som att återuppbygga hamnen och ångbåten som en gång fraktade bomullsbalar från järnvägsstationen i Floda till Nääs fabriker i Tollered.

"Hälsans stig", en promenadslinga runt den södra delen av Sävelången under namnet "Floda Nääs Sjöpromenad".

En projektpartner är Öijared Golf konferensanläggning, med sin moderna arkitektur, en mötesplats för inomhus- och utomhusaktiviteter i natur- och kulturmiljöer av riksintresse. Det finns planer på att utveckla en mötesplats för att kommunicera kunskap, en "Öijared Akademi", delvis baserad på nätverket bland forskare och experter inom olika hälsorelaterade områden, en plats för kulturkrockar som skapar nya tankar och idéer.

Detta är också en plats för att diskutera nutritionsfrågor med goda exempel på lokal produktion i en lärande miljö och konsumtion[?], detta är ledarskapsutveckling där Antonovskys teorier blir äkta processer inom företag och organisationer.

Medarbetare och rådgivare:

Patrik Grahn, professor SLU

Michael Nilsson professor neurorehabilitering, arbetar med berikade miljöer

Gunnar Bjursell, professor Sahlgrenska Akademin

Peter Währborg, professor SLU

Anders Hansson, lärare på Vänersborgs Universitet och författare till läroboken "Hälsopromotion i arbetslivet"

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev