Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Okritisk reklam för ayurveda i Kropp & Själ i radions P1

Publicerad: 9 maj 2013, 20:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Radions hälsoprogram i P1 har sänt flera personer ur redaktionen på reportageresa till Indien vilket resulterat i ett totalt okritiskt program om ayurvedisk medicin. Man har bland annat besökt den holistiska kuranstalten Soukya utanför Bangalore där rika indier, turister och brittiska kungligheter köper olika kurer från en meny som innehåller mycket mer än traditionell indisk medicin. Soukya är på sanskrit ordet för välmående.

Hälsocentret grundades 1989 av den i London utbildade homeopaten Isaac Mathai. Företaget maximerar sin kundbas genom att vara eklektiska (läs principlösa) och inte bara erbjuda homeopati och klassisk indisk medicin utan också kraniosakralterapi, magnetbehandlingar, zonterapi och mycket annat. Lerinpackningar kan fås inte bara med lokal lera, utan à la carte kan kunden beställa lera från Österrikes våtmarker, Ungern eller Great Salt Lake i Utah.

Det är ingen hejd på allt som kan behandlas på Soukya. Bara den homeopatiska terapin påstås kunna behandla så varierade och svåra tillstånd som stroke, Parkinson, muskeldystrofi, MS, ulcerös kolit, gangrän, hjärndystrofi(?), Alzheimer och AIDS. Till och med smittkoppor säger man sig kunna behandla, om nu detta utrotade virus en dag skulle slippa ur sin fångenskap på laboratoriet.

Radioprogrammet nämner i förbigående den ayurvediska medicinens märkliga indelning av oss i ett urval av människotyper styrda av olika dosha, de tre kroppselementen vata (vind), pitta (galla) och kapha (slem). Enligt humoralteorin om tridosha är hälsan avhängig en korrekt balans mellan dessa mytiska kroppsvätskor.

En av de behandlingar som beskrevs lite mer ingående i P1 var shirodhara, där särskilt utvald ayurvedisk olja får droppa ned i pannan på patienten. Behandlingen sägs på Soukyas hemsida vara särskilt lämpad för ångest, förlamning, demens och andra minnesproblem. Tyvärr tog inte programmet upp de lite mindre mysiga behandlingarna.

Vid vamana ger man patienten kräkmedel, och uppkastningarna skall vara särskilt nyttiga mot astma, förkylning, psoriasis, akne och diabetes. Vatsi är lavemang som skall få ut gifter och balansera de tre kroppselementen. Tillstånd om gynnas av vatsi-lavemang sägs vara epilepsi, MS, njursten, fetma och RA. En annan spännande behandling är att med rakthamokshana rena sig med hjälp av blodsugande iglar.

Kropp & Själs programledare gillade att patienterna man träffat i Bangalore använde de alternativa eller traditionella metoderna som komplement till vanlig västerländsk skolmedicin. För att få ett svenskt perspektiv på sådan integrativ medicin hade man till studion bjudit in Johanna Hök som på Karolinska är ansvarig för en kurs i alternativmedicin. Hök är legitimerad apotekare, shiatsuterapeut och projektledare på antroposofiska Vidarinstitutet (numera omdöpt till Integrative Care Science Center).

Föga förvånande var Johanna Hök väldigt positiv till att integrera olika sorters alternativa behandlingar som komplement i den vanliga svenska vården. I programmet sades inte ett enda kritiskt ord om ayurveda, vilket nog hade varit på sin plats eftersom ayurvediska läkemedel är riskabla då de alltför ofta innehåller farliga tungmetaller, ibland som förorening, ibland helt avsiktligt. Av public service-radion kunde man förvänta sig lite mer balans och inte en naiv dyrkan av andra kulturers förvetenskapliga behandlingstraditioner.

Både från Indien och Sverige har rapporterats fall av blyförgiftning efter intag av ayurvediska mediciner. JAMA publicerade 2008 en artikel där forskarna hade funnit bly, kvicksilver och arsenik i många av de ayurvediska preparat som fanns till salu i USA, och en svensk analys av 14 indiska preparat som Livsmedelsverket gjorde visade att alla innehöll bly i mängder som inte kan anses riskfria om man tar större doser av flera preparat samtidigt. Men denna nyttiga information fick inte lyssnarna till Kropp & Själ.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev