Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Om adaptogener och djurförsöken bakom Arctic Root

Publicerad: 14 augusti 2009, 08:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Läkemedel lindrar sjukdomssymtom eller bidrar till läkning av sjukdom. Andra CNS-påverkande ämnen tar vi helt legalt för att vi vill uppnå andra effekter, som nikotin, etanol och koffein. Men det finns också ämnen till salu på marknaden som sägs vara någonting mitt emellan; de påstås vara adaptogener.

Adaptogener var inget jag läste om på kursen i farmakologi 1981, och sannolikt nämns inte termen för dagens medicinstudenter heller. Uppiggande utan att vara psykostimulantia, rogivande utan att vara tröttande, prestationshöjande utan att vara doping, naturliga ämnen från växtriket utan biverkningar. Varför fick vi inte läsa om det på läkarlinjen?För att lära mig mer om adaptogener klickade jag mig in på Svenska Örtmedicinska Institutets hemsida. Om jag förstått det rätt så började det hela under andra världskriget som en sovjetiskt plan för att hitta prestationshöjande substanser. På den tiden höll väl alla stormakterna på med liknande projekt, och gör nog så än idag.

1947 tycker ryssen Lazarev att imidazolföreningen dibazol har precis de prestationshöjande effekter man letar efter, och det pågår forfarande rysk forskning på dibazol även om övriga världen verkar ointresserad. Lazarev myntade ordet adaptogen för att beskriva sin kemikalie, men idag verkar ordet enbart användas om rent växtbaserade dekokter, där de vanligaste baseras på rosenrot, rysk rot, fjärilsranka och ginseng.

En annan ryss, Brekhman, kom 1958 med en definition av adaptogen, som skall

-   öka kroppen ospecifika strestålighet

-   normalisera kroppsfunktioner, både över- och underfunktion

-   inte fungera som stimulantia utan bara optimera kroppens naturliga potential

Det svenska institutet ( Swedish Herbal Institute - World leader in adaptogens) sammafattar det så här: An adaptogen is a substance that prepares and defends the body against different forms of physical, psychological, chemical or biological stress. It makes the body more adaptable, so that the body and brain can react more easily and rapidly to stress in a constructive way. It also”trains” the body to cope with increased stress; the stress becomes less harmful. Despite the stress, the body can function normally.

Om det här låter för bra för att vara sant så kanske det inte är sant. Det påminner på något sätt om de där dyra tillsatserna man kan hälla i bensintanken i tron att det skulle verka adaptogent på motorn och ge fler hästkrafter.

Green Medicine är det företag som säljer Svenska Örtmedicinska Institutets adaptogener i Sverige, både via apoteket och hälsokosthandeln. Företaget/institutet säger sig satsa mycket pengar på forskning och studier på människor och djur, och söker man i PubMed hittar man en del.

Rosenrot (Arctic Root) har prövats i studier på människor, även om artiklarna har ifrågasatts. Men det har också testats på möss och råttor, i ganska taskiga experiment där man låter gnagarna simma tills de inte orkar längre och ger upp i ”behavioural despair”. Tiden som det ångestfyllda djuret klarar att hålla mårrhåren ovan vattenytan blir ett mått på dess stresstålighet. Jag tror inte att de damer (min fördom) som handlar Arctic Root eller Chi San har en aning om att plågsamma djurförsök är en del av dokumentationen.

(Skulle du få för dig att ge dina egna råttor Kan Jang finns det andra studier som visar att det inte kommer att påverka deras känslighet för råttgift vare sig negativt eller positivt.)

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev