Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

”Om någon blir smittad – vem är det som har syndat?”

Henrik Widegren funderar på vems fel det är att avståndet är för litet mellan två personer. Vem är närmare den andra? (2 kommentarer)

Publicerad: 7 maj 2021, 08:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Henrik Widegren, ÖNH-läkare och foniater vid Skånes universitetssjukhus.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Henrik WidegrenCovid-19

I dessa tider används ofta uttrycket i dessa tider, och det säger mycket om dessa tider.

Men i dessa tider träffade jag en patient, en medelålders akademiker, som egentligen skulle ha kommit för en månad sedan, men bokade av då han hade fått covid. Nu var han frisk, men hävdade bestämt att det inte var hans fel att han hade blivit smittad! Han hade varit mycket hygienisk och hållit avstånd, men han hade gått på en middag, och där fanns en släkting med asymtomatisk covid, som smittade honom. 

Läs även: Linus Källgren: ”I en kris får man fundera på vad som är viktigt” 

Han var arg på släktingen och menade att hen hade slarvat och därför smittades. Jag funderade på att ifrågasätta hans anklagande av sin släkting, men jag hade ont om tid och släppte det. Dessutom kändes det som att han var jurist, och då skulle jag ändå aldrig kunna vinna diskussionen.

Men det här besöket fick mig att fundera på en fråga som jag aldrig fick svar på under utbildningen: Om någon blir smittad, vems fel är det? Vem har syndat? Den som smittar eller den som blir smittad?

Vi kan ta två enkla exempel:

1. Om person A har hosta, feber och luktbortfall, men ändå går till jobbet och går på möten och hostar, och där smittar person B, så är det person A:s, smittarens, fel.

2. Om person A har asymtomatisk covid och går på en fest och träffar person B, som blir akut förälskad i person A, kastar sig över och kysser A grundligt, och blir smittad av A, så är det person B:s, den smittades, fel. Det är dessutom kanske ett övergrepp.

Men i dessa tider är det sällan så här enkelt, om man i exempel 1 inte räknar överläkare på Sahlgrenska. (Förlåt. Kunde inte låta bli. Jag älskar alla på Sahlgrenska!) De flesta har smittats omedvetet. De har varit för nära varandra. Och om avståndet mellan två personer är för litet, vems fel är det att avståndet är för litet? Vem är närmare den andra?

Vi tar en livsmedelsbutik som exempel. I kassan är det enkelt. Där fungerar butiken som trafiken. Håll avstånd till framförliggande. Om det sker en viruskrock är det alltid den bakomliggandes fel. Men det är ofta mer komplicerat. Om jag till exempel vill köpa en avokado, men en annan kund står vid grönsaksdisken och blockerar avokadon och klämmer på alla för att finna den perfekta avokadon (som för övrigt inte finns), när är det okej att jag går inom den personens tvåmetersradie för att snabbt plocka åt mig en avokado?

Det finns ju också en metanivå. Om jag åker till ett köpcentrum under julhandeln för att ta en bild för att visa att det finns för många människor på köpcentrumet under julhandeln, och jag då råkar smittas, är det mitt fel (som åker dit) eller alla de andras fel (som är där)? Och om jag då smittar en person, men å andra sidan hindrar tio personer från att smittas (för att mitt arga sociala medier-inlägg får människor att stanna hemma), är det okej?

Jag inser nu att jag inte har kommit med några vettiga svar, utan bara fler frågor. Men, som min patient tänkte, att någon smittas måste vara någons fel! Såklart. Det är Folkhälsomyndighetens fel! I dessa tider.

Henrik Widegren, ÖNH-läkare och foniater vid Skånes universitetssjukhus.

Läs fler gästkrönikor 

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-10-01

Det är mänskligt att försöka skylla på någon men viruset bryr sig inte om det. Du måste vara mottaglig för en sjukdom för att få det. Du kan tvätta dina händer som om du har tvångsyndrom, och använda munskydd när du badar i poolen, sitter i bilen ensam och i fika rummet och även vaccinera dig. Men det finns inga garantier. Alla kan bli sjuka och sånt är livet och det är dags att leva med denna virus och sluta vara rädd. Kom ihåg inget hjälper och det finns inga garantier! Lev livet och var glad! 

Andres Tricallotis, distriktsläkare

 

2021-05-10

Detta kåseri har sin utgångspunkt i FHMs rekommendation om att hålla avstånd och faller därmed platt.

Viruset känner inga avståndsbegränsningar, det sprider sig i hela luftrummet inomhus och risken att smittas beror mera på lokalens volym, ventilationen och tiden man vistas i den än på avståndet, och, ja, munskydd reducerar smittorisken betydligt. 

FHM är snart nog ensam om att inte erkänna detta. Därför är det FHMs fel (och ytterst regeringens ansvar) att smittan sprids. Att en expertmyndighet ger rekommendationer som inte baseras på vetenskaplig konsensus och sedan skyller smittspridningen på att folket inte följer dem, och därmed friskriver sig från ansvar, är minst sagt upprörande. Därför blev jag illa berörd av denna krönika.

Annika Dejmek Professor emerita i patologi, Lunds universitet och pensionerad överläkare

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Henrik WidegrenCovid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev