Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Ombytta roller i aids-tragedin

Publicerad: 10 december 2009, 10:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Från min randutbildning på infektionskliniken i mitten av 1990-talet, är det särskilt en patient som etsat sig fast i minnet. Det var en ung man med svår dödsångest som tynade bort i aids. Kort tid efter hans död kom de första effektiva kombinationerna av bromsmediciner som ändrade bilden, från att vara döende av aids skulle patienterna börja leva med hiv.

I Sydafrika blev man på årets World Aids Day glada och kanske överraskade när Jacob Zuma i ledningen för ANC gjorde helt om och lovade att förse alla infekterade gravida kvinnor och spädbarn med bromsmediciner. Ett viktigt steg av Jacob Zuma som tidigare trodde att han kunde hindra smitta genom att duscha av sig efter sex. Sydafrikas regering vill nu behandla hiv på samma sätt som andra länder, och inte bara med naiva råd om bättre kost.

Förra året förärades Luc Montagnier ett kvarts Nobelpris för upptäckten av hiv. Och jag trodde först inte mina ögon när jag läste att samme Montagnier på senare tid skriver märkliga artiklar om hur han med Benvenistes apparat fångar upp radiosignaler från döda mycoplasmabakteriers DNA. Signaler som bara sänds ut av mikrober patogena för människan.

Det låter som om den franske Nobelpristagaren förlorat markkontakten, och den känslan förstärks aids kan botas med bra mat och kosttillskott. I ett klipp från en tendensiös dokumentärfilm hör jag Montagnier säga att ett friskt immunsystem kan göra sig kvitt hiv och att vi borde fokusera mer på bland annat antioxidanter i stället för att vara så upptagna av bromsmediciner och jakten på ett vaccin.

Jag var tvungen att kolla vad som verkligen publicerats. Finns det gjort studier på antioxidanter och hiv? Till PubMed: (("HIV"[Mesh] OR "Acquired Immunodeficiency Syndrome"[Mesh]) AND "Antioxidants "[Pharmacological Action]) AND "Randomized Controlled Trial "[Publication Type].

Jo, det finns en handfull studier som pekar åt lite olika håll. När Cochrane sammanfattade läget 2005 blev kontentan denna: ”It is reasonable to support the current WHO recommendations to promote and support adequate dietary intake of micronutrients at RDA levels wherever possible. There is evidence of benefit of vitamin A supplementation in children. The long-term clinical benefits, adverse effects, and optimal formulation of micronutrient supplements require further investigation.”

Vitaminbrist kan påverka immunförsvaret negativt, men det verkar inte finnas något som talar för att kosttillskott skulle kunna ersätta bromsmedicinerna. Sydafrikas president har tagit till sig detta medan upptäckaren av hiv hamnat i säng med aids-förnekarna, det är verkligen omvända roller.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev