Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Omvård.se - Doktorsguidens okände lillebror?

Publicerad: 24 April 2008, 11:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns en lillebror till doktorsguiden.se, som satsar på en aning annan profil i sitt rankande. Omvård.se rankar bara vårdgivare, vårdcentraler, inte enskilda läkare, och de har med lite officiell statistik på hur vårdgivaren klarar att svara på inkommande telefonsamtal och hur stor andel patienter som får tid inom en vecka. Dessutom kan den som vill registrera sig och lämna omdömen, men det verkar ganska få ha gjort.

Det kontroversiella är att de anger hur stort antal HSAN-anmälningar som doktorerna dragit på sig, fast du ser ju inte vilken läkare det är som blivit anmäld och eventuellt fälld av HSAN. Det framgår inte heller hur lång tid tillbaka i tiden de går när de räknar anmälningar, och utan att veta antalet läkare och deras antal tjänsteår så är det ju svårt att bilda sig en uppfattning om antalet anmälningar var oväntat stort eller litet.

Vårdcentralen i Mölnlycke har bra ranking trots 6 anmälningar (men 0 fällningar), men jag vet inte om vår mottagning som är ett annex till VC räknas in i deras siffror.

Man skulle ju kunna vända på argumentationen och säga att jag är glad att dessa betygshemsidor inte listar doktorns stjärntecken. Och omvård.se har ju ändå med en del helt relevant statistik som man lika gärna kunde publicera på landstingets egen hemsida.

Vi läkare får nog vänja oss vid att mer statistik blir offentlig, och att statistik som redan är offentlig blir mer lättåtkomlig. Men om detta är vägen till tryggare vård, det tvivlar jag allt på.

Ponera att jag skall flyga till Stockholm: Vill jag kunna gå in på sas.se och kolla hur många flygtimmar ”min” pilot har, eventuella incidenter, antal procents förseningar och så vidare? Jag vet inte om jag vill det. Det känns bättre att lita på att Luftfartsverket tar hand om säkerhetsarbetet och garanterar en hög minimistandard på plan och piloter. Sedan kan alla någon gång göra fel, och Dash-planen knäar på landningsbanan, men faktum kvarstår att det är väldigt mycket säkrare att flyga än att köra bil samma sträcka. Vården borde (som många redan sagt) hellre ta efter flygets säkerhetstänkande än att leta syndabockar via HSAN.

Och än så länge fyller ju rankningen inte någon funktion som konsumentupplysning. Om jag vill skaffa bröstimplantat (det vill jag inte) eller vaccinera mig mot hepatit A+B (det har jag redan gjort), då skulle en sajt som listar priser, betyg och omdömen ge värdefull information, för inom den konkurrensutsatta privata vården så är utbudet större än efterfrågan, vilket ger konsumenten chans till verkliga val.

Men i Västra Götaland är 110 distriktsläkartjänster vakanta, så primärvården är på inga villkors vis en marknad där konsumenten kan rösta med fötterna. Vi får väl se om vårdvalet ändrar på den ekvationen. Den enda stora hake jag kan se i vårdvalet hittills är att det inte får kosta mer – och det tror jag är helt orealistiskt. Om vårdvalet lockar läkare till dessa tjänster så kommer det förstås produceras mer vård, besök, prover, röntgen, recept, kanske till och med mer hälsa. Det kan bli bättre, men inte billigare.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev