Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Operation Saif

Publicerad: 26 juni 2017, 13:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sommartider hej, hej! Lika med lästider, hey baberiba, så roligt vi ska ha i hängmattan, på landet, i husvagnen, på stranden, i båten eller var vi nu befinner oss. Vad ska vi läsa? ”Det vill bli litet för mycket deckare på semestern”, tillstod doktorn på besök i medicinska biblioteket. Sjukhusbibliotekarien drabbades av en flashback och erinrade sig barndomssomrar utan slut när somliga likt bulldozers passade på att schakta sig igenom världslitteraturen.

Här och nu krävs ett akut ingripande, inser sjukhusbibliotekarien och föreslår doktorn att greppa tag i ”Roten till det onda : uppdelningen av Mellanöstern 1916-2016” av Ingmar Karlsson, Historiska Media, 2016. Denne ex-diplomat anses vara en av Sveriges främsta auktoriteter på Mellanöstern-frågor.

När Ingmar Karlsson belyser skumrasket in the Middle East förstår vi plötsligt mycket mer av de alldeles för knapphändiga nyhetssnuttar vi trakteras med. Hemliga överläggningar britter och fransmän emellan, samt några enkla streck med pennan 1916 och se där, den pysande surdeg som är dagens Mellanöstern. Det går så när man skapar nya stater helt godtyckligt med lösa blyertsen utan att ta hänsyn till historia, kultur, religion eller geografi.

Jämsides med den läsningen kan vi lämpligen ägna oss åt en operation fast vi knipsar inte en appendix utan kastar oss rätt in i ”Operation Saif”. Stark spänning för att inte säga rent gredelin skräck, men ändå inte en deckare. Vad är det då? VDN-deklaration ser ut så här enligt citat från Adlibris nätbokhandel:

”Operation Saif är en skräckvision i romanform om de möjliga konsekvenserna av organiserad terrorism och den sårbarhet vi själva byggt in i våra samhällen. Det är också en tankeställare till västvärldens medborgare om vad vårt agerande i Mellanöstern kan skapa. Det som kallas ”The war on terror” motverkar alltför ofta sina egna syften eftersom varje terrorist som dödas skapar flera nya.

”Operation Saif” från 2016 är mycket verklighetstroget skildrad, särskilt med tanke på det senaste årets händelser i Sverige och övriga Europa. Hur kan boken vara så otäckt realistisk? Kanske för att författaren är Erik Lewin som har mer än tjugofem års erfarenhet från underrättelse- och säkerhetsarbete. Redan som tjugofemåring rekryterades han till Sveriges hemliga elitförband Sig (Särskilda inhämtningsgruppen) som numera är en del av Sog (Särskilda operationsgruppen bildad 2011).

Auktoriteter var och en inom sitt område, Ingmar Karlsson och Erik Lewin, och har du dem bredvid dig i vilstolen lär det knappast vara någon risk att du somnar till där i solen på stranden!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev