Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Ordination mot svensk januari

Publicerad: 14 januari 2011, 15:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ljumma vindar, sol och hav är precis vad som behövs i svensk januari när snön och kylan tar strypgrepp om nordiska halsar. Istappar, snömodd, halka och alldeles för långt till vår. Egentligen borde januari polisanmälas! Knappast någon polismyndighet skulle ta sig an ett sådant ärende förstås. Var finns nationella insatsstyrkan? Vad kan regering och riksdag göra? Inte ett dugg! Var och en får klara sig själv.

Låt oss rädda livet och förståndet genom att värma upp med en seglats i turkiska farvatten. Vare sig du har varit i Turkiet eller inte – nu är det dags i alla frusna själars namn!

Vi går ombord på en gulet, den typiska turkiska motorseglaren av trä, och beger oss ut på en soldränkt resa, en riktig ”Meze Maritime” i den turkiska arkipelagen ihop med klädskaparen och författaren Camilla Thulin och hennes man skådespelaren Johan Rabaeus. De har skildrat sina turkiska seglingssomrar i ett överdådigt bildverk som de döpt till just ”Meze Maritime”. Erfarna Turkiet-älskare som semesterseglat där de senaste tio åren förförda av det gästfria turkiska folket, klimatet, den vackra skärgården, kulturhistorien och inte minst, den turkiska maten.

Till sommaren kan du göra den här segelturen på riktigt till överkomligt pris.

Routen finns redan upplagd i boken. Du behöver inte ens kunna segla än mindre vara ägare till en båt utan det går fint att hyra in sig på träskeppen längs kusten. Vi pratar västra Turkiet här, men den turkiska sydkusten är förstås också mer än underbar.

Det känns alltid som om det fläktar mera på västsidan och temperaturen är ofta några grader lägre än i syd vilket är behagligt under de heta somrarna.

Du vet väl att det turkiska köket brukar räknas till de fyra världsköken vid sidan av de franska, italienska och kinesiska. Turkiets kost och kust serveras dig här inklusive några recept, så att du kan prova på den förnämligt läckra, nyttiga maten nu efter jul. Den Istanbul-födde turkisk-svenske krögaren Uluc Telmen, som även han sommarseglar i de turkiska farvattnen, medverkar med de genuina familjerecepten.

Klassisk turkisk omelett – Menemen – rekommenderas! Att några ägg, säg 4 st då, kan bli så goda! Om du fräser litet hackad lök (kan gärna vara en finhackad salladslök), hackad grön paprika och en liten finhackad grön chili i olivolja en stund, lägger i 3 st skalade finhackade tomater som får bli varma och sedan i med äggen och rör på låg värme tills hela menemen har blivit krämig, saltar, pepprar, äter och njuter, så förstår du vad jag menar! Ett ljust osötat bröd går perfekt till denna skapelse som räcker till två personer. Afiyet Olsun – Smaklig måltid!

Bläddra, läs, dröm, alla livsnjutare!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News