Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Ortoped i TV4 Nyhetsmorgon varnar för träning

Publicerad: 6 mars 2017, 10:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag är långt ifrån ensam om att ha reagerat på ett inslag häromveckan i TV4 Nyhetsmorgon med Marjut Sohlman Carlström, specialistläkare inom ortopedi, som ville ”höja ett varningens finger” gällande egenträning med vikter. Bland andra så har podcasten Tyngre Rubriker tagit sig an inslaget, samt naprapat Jonas Parandian i tidningen Café. Sammantaget handlar kritiken om att inslaget ger en snedvriden, för att inte säga helt felaktig, bild av träning, skador och vad kroppen tål. Exempelvis så används en fyra-kilos kettlebell som exempel på ”väldigt tungt” och Marjut uttrycker sig gång på gång svepande och grovt generaliserande, ett par exempel:

Det är viktigt att träna med lätta vikter eller inga vikter alls”. Kan absolut stämma, i vissa enskilda fall.

Man får inte träna när det gör ont”.  Självklart ska man lyssna på kroppen när något gör upprepat ont, och framför allt försöka ta reda på varför det gör ont.  Så länge orsaken bakom smärtan är okänd, kan det vara vettigt att lyssna till Marjuts råd och undvika det som provocerar smärta. Men, artros är ett typexempel där belastningssmärta oftast är övergående och inte av ondo, tvärtom. Därtill är långvarig smärta väldigt komplext och smärtupplevelser kan finnas utan vävnadsskada – då är det av största vikt att nervsystemet utmanas och får chansen att ”lära om”, trots smärta. Ett undvikande beteende och en rädsla för att röra sig kan snarare vara oerhört negativt för smärtpatienter på sikt.

”.. kettlebells, tidigare kallades den ryss-svingen, //.. alla fattar att det inte är så kul med allt som kommer från Ryssland”. Kommentarer överflödiga.

Då får man besöka ortoped och kanske aldrig mer träna sen” - Om att träna med kettlebells. Ren skrämselpropaganda.

Inslagstexten lyder ”40-plussarna överskattar sina kroppars förmågor” och ”slipp onödig smärta”. Det refereras inte till någon forskning eller ny undersökning eller dylikt, utan det är endast ortopedens egna slutsatser tittarna får lyssna till.  Slutsatsen att det är farligt att träna med vikter verkar Marjut kommit fram till genom att patienter oftare nämner vissa övningar i anslutning till att de sökt vård på hennes mottagning.

Kan tyckas att en läkare borde ha lite bättre koll på urval, korrelation och kausalitet. Det är föga anmärkningsvärt att patienter har muskuloskeletala skador när de söker vård hos en ortoped, och det säger absolut ingenting om hur många som inte har skadat sig. Jämför med om hon sagt: Jag har noterat att de flesta som fallit och frakturerat handleden har stått upp, därför avråder jag från att stå upp. Sant att det är en riskfaktor att stå och gå för att falla, men att konstant ligga ner är ett betydligt sämre alternativ. Därmed inte sagt att det inte finns bättre och sämre övningar för den enskilde, eller att människor aldrig skadar sig i sin träning.

Men, i förhållande till de utmaningar sjukvården har i dag med att försöka aktivera patienter, är det ett litet problem. Eller rättare sagt, de två aspekterna ska inte ställas mot varandra.

Det är för övrigt inte första gången Marjut Sohlman Carlström gästar TV4, hon intervjuades i november 2015 i ”Vardagspuls”, då om osteoporos.  I inslaget rekommenderar hon alla kvinnor över femtio års ålder att kontrollera sin bentäthet och hon nämner att det kan vara svårt att få undersökningen till stånd via allmänläkaren då de ”har sin budget och sina patienter”. Jag vet inte om det är en tillfällighet att Marjut driver en privat mottagning där man bland annat erbjuder DXA-undersökningar för att kontrollera bentätheten. Hennes klinik erbjuder också så kallad PRP-behandlingar (platelet-rich plasma) eller ACP (Autologous Conditioned Plasma) för artros och idrottsskador. En behandling som saknar klar evidens och som inte visat några fördelar i förhållande till exempel träning.

Avslutar med ytterligare ett citat från Marjut Sohlman Carlström:

Man ska ha hjärnan med sig”.

Jag håller helt med henne på den punkten, och inte minst när man står i tv och förmedlar saker i egenskap av specialistläkare.

Tack för ordet!

HANNA BRUS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News