Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Ortopedi på akuten

Publicerad: 27 januari 2020, 10:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vem skulle inte vilja ha en ”praktisk, instruktiv och komplett handbok som beskriver hur man diagnostiserar och behandlar akuta ortopediska problem” för att citera från bokomslaget på ”Ortopedi på akuten: Handbok om akuta tillstånd i och på rörelseapparaten”, det vill säga om man råkar tjänstgöra på en akutmottagning.

Välmeriterade ortopedspecialisten Sven-Anders Sölveborn har åstadkommit denna handbok att luta sig emot, precis just en sådan pålitlig vän som en ung ST-läkare kan eftertrakta. Sjukhusbibliotekarien blickar ut genom fönstret och blir tydligt påmind om att det här är Region Jämtland Härjedalen. Branta fjällstup, skid- och all möjlig vinterturism. Ingen tvekan utan här tillgodoser vi önskemålet och det i dubbla exemplar på det enda medicinska biblioteket i regionen, nämligen medicinska biblioteket på Östersunds sjukhus.

Problembaserad indelning har boken och kapitelrubrikerna anger de symtom man söker för akut. Därefter kommer de tänkbara diagnoserna med diagnoskoder enligt ICD-10. För varje åkomma ges såväl fakta och fynd från diagnosställandet som tips på adekvat behandling med handfasta, praktiska råd på både kort och lång sikt. Instruktiva bilder visar åskådligt handgrepp och undersökningsteknik. Självklart baserar sig boken på aktuell forskning och terminologin är modern.

Professor Jan Ekstrand anger i förordet till ”Ortopedi på akuten” att den är en riktig guldgruva, främst för AT- och ST-läkare samt allmänläkare, men även sköterskor och annan personal på akuten. Boken kan även glädja såväl sjukgymnaster som kiropraktorer och naprapater.

Tänk er en liten solgul hjälpreda i lagom behändigt fickformat, men obs! Rätt så muskulös vad beträffar innehållet, tipsar Sjukhusbibliotekarien och fortsätter läsa om hamstringsfästerupturer samt en och annan rectus femoris-avulsion.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev