Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Oslo Universitet mikroskoperar borrelia

Publicerad: 16 juni 2013, 21:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Patienter strömmar till två pensionerade biologer vid Oslos universitet. Med mörkfältsmikroskopi hittar Laane och Mysterud ofta multipla arter av mikrober i blodproverna. Som jag beskrev i min förra blogg om deras publicerade fynd verkar de inte ha gjort några försök att verifiera att det som de kallar spiroketer verkligen är borrelia; ingen odling, ingen immunfluorescens, ingen PCR för att hitta borrelia-DNA, inga blindade undersökningar av friska kontroller.

Oslo Universitets forskningsmagasin Apollo återger helt okritiskt fynden, men jag tror att redaktör Trine Nickelsen (som är statsvetare och inte naturvetare) kommer få äta upp reportaget hon skrivit. En engelskspråkig version av texten sprids nu över nätet till olika vetenskapliga nyhetssidor. Artikeln innehåller en mängd felaktiga eller kontroversiella påståenden; som att borrelia möjligen smittar via sexuella kontakter, att borrelia ligger bakom ALS, MS och Alzheimer, att antikroppstitrarna mot borrelia sjunker vid långvarig infektion, att spiroketer finns inuti röda blodkroppar, att borrelia inte dör av antibiotika utan "Vi har sterke indikasjoner på at om du først får bakterien inn i blodbanen, så har du den resten av livet".

Hade dessa pensionärer varit legitimerad sjukvårdspersonal kunde fylkeslegen ha ingripit, men eftersom de inte är en del av sjukvården kan tillsynsmyndigheten inget göra. Andra forskare på UiO tycker detta är pinsamt, och neurologen Morten Andreas Horn har kommit med nykter kritik på Apollos hemsida. Det som nu sker kommer knappast att öka universitetets internationella anseende.

Hos en och samma patient fann Laane och Mysterud inte bara spiroketer som skulle bekräfta diagnosen "kronisk borrelios", utan de hittade även blodnematoder/mikrofilarier som sades härstamma från en moderinfestation i något annat organ i kroppen. Vidare fann de parasiter både med och utan flageller, och en ovanlig torpedliknande parasit gissar man kan vara en tropisk art. Dessutom sågs baktremi med både kocker och stavar. Patienten fick ett skriftliga utlåtande och bilder som hen kan ta med sig till läkare som bevis på minst sex olika samtidiga infektioner i blodet.

Biologerna på universitetet har också mikroskoperat blod från landets mest kända patient som anser sig ha "kronisk borrelia", TV-kändisen Lars Monsen. "Blodet hans er et av de aller mest forurensete som forskerne har sett. Det er fullt av bakterier og andre urenheter ... Den norske villmarks- og ekspedisjonsfareren har en tung infeksjon i kroppen som blant annet skyldes borreliabakterier."

Professor Laane är tvärsäker men verkar inte ha gjort några försök att falsifiera sina fynd, som om de kan bekräftas helt kommer ändra vetenskapens syn på borrelias biologi. Jag för min del sätter en peng på att det Laane och Mysterud ser i mikroskopet är artefakter, och hoppas att någon annan van mikroskopist kommer med en second opinion snarast.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev