Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Överdoser av TV skadligt för hälsan?

Publicerad: 24 januari 2011, 15:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Varför tittar man på TV? Vad gör man om man inte ser på TV? Kan överdoser av TV skada hälsan?

Förr tittade man på TV därför att det var en nymodighet. Alla som hade TV bänkade sig varenda kväll och den som till äventyrs inte ägde en televisionsapparat gick bort och tittade i någon annans vardagsrum. Jo, så var det. Man kunde gå och hälsa på folk enbart för att titta på TV. Dagen efter diskuterade man vad man hade sett. Det fanns bara en kanal så alla hade sett samma sak. Onsdagar var TV-fria för då fanns inga program alls. Först i början av 1970-talet kom en andra kanal TV 2. Det fanns en uppsjö av olika artiklar för hela familjens mysiga TV-kväll. TV-gott, TV-smörgåsar, TV-kanna - en termoskanna som man kunde ha kaffe i för ingen ville laga kvällskaffe mitt i programmen – TV-tofflor, TV-sjalar och TV-plädar. Om man inte hade TV var man konstig, fattig eller bråddjupt religiös.

Ett 5-årigt fruntimmer stiftade bekantskap med television sommaren 1958 i Dalarna. På gården Haltarsbo i moster Ellens kammare står en mörkbrun möbel med en slags tjock dovt grågrön glasruta framtill. Television kallas den, men jag är måttligt intresserad. Tyst och död är den och inget konstigt med det för jag vet inte vad en television kan åstadkomma. Mamma och jag reser tillbaka till Norrland med tåget och jag har fortfarande inte sett television – fast det vet jag inte – för jag vet ju inte vad det är. När jag kommer hem säger jag att jag har sett television. I fall någon frågar, men det är knappt någon som gör det. Längre fram i barndomen blir det mer viktigt. Jag har sett television och det tidigt!

Den ljusa, varma årstiden är kort i ett land som Sverige med otaliga mörka kvällar och vi jobbar mycket. Där ligger nog en del av orsakerna till överkonsumtionen av TV. Efter en lång och jobbig arbetsdag orkar folk bara sjunka ner framför TV:n där många faktiskt somnar. Jag hör flera som säger att där i soffan sover de som allra bäst! Kanske ordinationer av den här sorten kan vara ett alternativ till att skriva ut sömnmedel? TV:n är ett sällskap, säger många. Må så vara, men det ska inte vara för mycket av det umgänget. Mat, tobak och alkohol kan också vara ett sällskap och pass på, hur går det då!

Får man erkänna att man inte alls tittar på TV? Gör man sig inte litet högfärdig, så där småslugt skrytblygt highbrow då? Jag tar risken. Livet är kort. Jag har inte tid att titta på TV. Avvänjningen skedde för sex år sedan. TV:n gick sönder härligt nog. Så mycket tid över det blev! Knappt någon abstinens att tala om heller. Fast på sommaren kan det vara roligt att titta på TV när man semestrar utomlands och kanske bor på hotell. Då är det intressant att jämföra olika länders TV.

Det finns massor av människor som sällan eller aldrig tittar på TV. Vad gör de i stället? Plöjer sina fält, skördar ris, trycker 370 händer på en galakväll, äter goda middagar och representerar Sverige. En del samlar sina rebellstyrkor medan somliga flyr undan krig, svält och tortyr. Andra lagar sina tak av korrugerad plåt, spelar in filmer och bevistar den ena filmgalan efter den andra. Några reser i Air Force One, ja, ni vet Barack´s och Michelle´s kärra, och diskuterar världsproblem på ett strategiskt sätt. Eller så äter man bara några röda plommon från Sydafrika, bakar en tårta och är glad att man finns till.

Nej, jag menar inte att TV ska ransoneras eller receptbeläggas för någon måtta får det vara på förmynderi. Däremot skulle många må rent galant av att reflektera över sina TV-vanor. Om vi lät bli överdoserna kunde vi hinna sådana viktiga saker som att röra på oss, sova tillräckligt, läsa fler böcker, gå på teater och bio, musicera, göra ett otal goda gärningar som t ex att promenera med någon äldre människa som sällan kommer ut i friska luften, lära oss ett nytt språk, fixa hemlagad mat, baka bröd, spela schack, berätta sagor för barn och barnbarn, fiska öring, engagera oss i sjukvårdspolitiken (!), samtala med varandra, ha tid att umgås och bjuda hem folk oftare.

Ska TV:n bestämma möbleringen i vardagsrummet, styra när och hur vi ska umgås och bryta upp hela familjer? Barnen ser favoritprogrammen på sina rum, pappa och mamma kanske i varsitt rum när de vill se olika program. Nämen, det här låter ju inte klokt!

För många människor har det blivit en livsstil att stanna hemma ensamma och titta på TV istället för att träffa nya människor och därmed kanske få fler vänner. Splittrade familjer, ensamhet, dålig kondition med viktuppgång eländes elände. Tänk om några av veckans TV-timmar lades på motion jopp hej di hej da, så fint vi skulle må!

Säg att TV:n hade varit en människa som kanske lystrat till namn som Eric eller Emma – hade vi då låtit Eric-Emma styra och härja i vårt liv?

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News