Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

På väg mot den ultimata jämlikheten - män föder barn

Publicerad: 4 Juni 2008, 07:19

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Har ni hört om den gravide mannen i USA? Tomas Beatie säger sig vara gravid efter insemination. Thomas föddes som kvinna och har bytt kön till man, så till vida att han/hon låtit operera bort sina bröst och tar testosteronpreparat. Thomas har (åtminstone i någon delstat) legalt sett fått byta officiellt kön, även om uterus är kvar. En uterus som alltså nu lär innehålla ett växande foster, som beräknas födas nästa månad.

Vi lär alltså snart få reda på om det hela är en bluff eller ej (paret fick visst bra betalt för att ställa upp hos Oprah Winfrey), och om det eventuella barnet som föds blir en viriliserad flicka. Med tanke på Thomas skäggväxt på bilderna så kan man väl oroa sig lite för att fostret också påverkats av testosteronet.

Men i nyheterna sista tiden har också berättats om ett barn som fötts efter en lyckad extrauterin graviditet som lett fram till ett friskt barn. Detta är inte ett unikt tillfälle, det har hänt även i Sverige.

Efter min läkarexamen för drygt 20 år sedan började jag vikariera på barnkliniken, och större delen av det första året så fick jag vara på neonatalavdelningen. Ett av de första barnen jag undersökte och skrev ut var ett friskt och fint barn som fötts efter abdominalgraviditet, och jag var lite besviken på att jag inte hade fått uppleva denna unika förlossning. Men jag fick historien berättad för mig.

Den gravida kvinnan lades in för ett planerat kejsarsnitt, eftersom ett ultraljud tidigare visat placenta prævia, att moderkakan fäst i nedre delen av livmodern och alltså sitter i vägen för barnet. Men operationen bjöd på en stor överraskning. Fritt i bukhålan låg ett fullgånget barn, som fått sin näring från en konstig moderkaka som fäste mot tarmar och oment. Den lilla uterus (alltså normalstor icke-gravid livmoder) låg kvar nere i lilla bäckenet, och det var alltså själva uterus som man misstolkat som en föreliggande moderkaka. Ultraljudsmaskinerna gav inte så fina bilder på den här tiden, och kvinnans mage var nog också svårpalperad.

Operatörerna fann sig snabbt i den oväntade situationen, hämtade ut barnet som klarade sig fint, och man plockade sedan bort så mycket man kunde av den mystiska moderkakan i bukhålan. Även modern klarade sig efter operationen bra och kunde skrivas ut med sitt barn, ett verkligen lyckat slut på en extremt riskabel graviditet, där både föräldrar och vårdpersonal varit helt ovetande om farorna. Med dagens fina ultraljud så hade väl abdominalgraviditeten upptäckts tidigt, och gissningsvis avslutats med en abort, kanske via laparoskop.

Men om det inte behövs en livmoder för att låta ett foster växa till fullgånget barn, vad är det då som hindrar att en man (alltså en XY-man) implanteras med ett befruktat ägg i bukhålan och ges en lämplig mix av hormoner så att en placenta kan bildas?

I denna tid där det hävdas att man redan klonar människor (fast det är säkert ljug), och man kan få kvinnor att bli gravida efter menopaus och pension, hyr surrogatmammor i tredje världen och en kvinna kan föda sina egna barnbarn, där är det nog bara en tidsfråga innan vi får se den förste gravide mannen (som varit man hela livet). O tempora, o mores.

MATS REIMER

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev