Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Pärlor i P1 om spökskrivande och förtalsturism

Publicerad: 28 maj 2010, 07:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Min bilmekaniker sedan 25 år har gått i pension, tyvärr, tyvärr. Han är en person som med lätthet kunde ha gjort en klassresa, som många i hans generation gjorde. Nu blev det inte så, och han har nog trivts med att reparera bilar, men hans tänkande runt bilproblem med anamnes, status, felsökning, journalföring och cost-benefit-avvägningar är inte alls olikt hur läkare arbetar.

Mekanikern Janne berättade en gång att han brukade kunna gissa på vilken kanal olika kunders bilradio var inställd på; själv lyssnar han helst på P1, och det är P1 som jag själv oftast lyssnar på, det var väl därför han berättade det för mig.

Numera måste man inte passa på radioprogrammen på samma sätt, podradion gör att man kan lyssna på sina favoritprogram när det passar. I helgen lyssnade jag under trädgårdsarbete (för en gångs skull) på ett program i P1 som är en liten pärla, ett kritiskt medieprogram som oftast är intressant även för mig som bara är amatörmurvel.

Medierna i P1 handlade senast om två ämnen med medicinsk anknytning. Dels tog man upp det allvarliga problemet med spökskrivande av medicinska artiklar, där läkare och forskare (förmodligen mot ersättning) förmås att sätta sina namn under artiklar som något anonymt proffs skrivit för läkemedelsbolagens räkning; dels behandlades frågan om förtalsturism till Storbritannien.

Englands absurda förtalslagstiftning är dock i gungning, det finns ett politiskt tryck som kommer att leda till förändring, och för det kan vi bland annat tacka kiropraktorerna. Den brittiska kiropraktorföreningens stämning mot vetenskapsjournalisten Simon Singh var droppen som fick bägaren att rinna över. Mängder med folk har engagerat sig för Simon Singh och mot en helt orimlig lagstiftning.

Nyligen vann Simon sitt mål efter överklagande, och i ett blogginlägg ger han sin version av turerna som slutade i rätten. Frågan om hur engelsk förtalslagstiftning kan skrämma kritiker till tystnad har även vissa nordiska kopplingar. Bland dem som riskerar att bli ruinerade för att de kommit med saklig kritik finns en dansk radiolog och svenska forskare som påvisat att lögndetektorer inte fungerar.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev