Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Påskekrim på Sjukhusbibliotekariens vis

Publicerad: 17 Mars 2015, 14:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I stället för att ögna i SBU-rapporten om ”Svårläkta sår hos äldre” eller intensivstudera nya boken ”Transkulturell psykiatri” av Solveig Bäärnhielm kan du i påsk även förlusta dig med påskekrim! Det ena goda behöver inte utesluta det andra.

Om någon är okunnig om fenomenet påskekrim finns intressant förklaring att läsa i Wikipedia.

Här kommer några förslag på razzlande goda påskdeckare i forsknings- eller sjukhusmiljö. Självklart har jag läst dem för Sjukhusbibliotekarien är inte den som, för att tala som kockarna i TV, `försvarar en lös kräm och en sunkig botten´.

Det är några dagar kvar till påskhelgen och du hinner precis skaffa ”Betraktaren” av Belinda Bauer samt den psykologiska thrillern ”Dinosauriens fjädrar” av Sissel-Jo Gazan, dansk biolog och författare.

Hinner du läsa mera väljer du en kommissarie Morse deckare, ”The Wench is Dead” från 1989 av Colin Dexter. På svenska heter den kanske ”Kvinnan i kanalen”. Chief Inspector Morse har hastigt intagits på John Radcliffe Hospital i Oxford där han genomgår treatment for a perforated ulcer och när han så sakteliga kommer sig snubblar han på en högst dubiös mordgåta.

Belinda Bauer är i en klass för sig. Hittar du inte ”Betraktaren” kan du ta vilken som helst av de få hon har gett ut: ”Mörk jord”, ”Ni älskar dem inte”, ”Skuggsida” och ”Livets och dödens villkor”. Why not just poke around på Belindas sajt och se vad du tycker:

”Dinosauriens fjädrar” från 2011 är så bra att den har tagit slut på förlaget! Då behöver du ta en trevlig promenad till ett bibliotek, men det har du väl inget emot för belöningen blir riklig. Där hittar du också deckarna om kommissarie Morse, medan Belinda Bauer´s ”Betraktaren” från 2013 ännu finns att köpa ute i handeln.

Det är till Köpenhamns universitet och en ganska dammig naturbiologimiljö du förflyttas om du väljer att läsa om intriger, bråk och kuckelisju bland ärelystna forskare med armbågar vassa som skalpeller i ”Dinosauriens fjädrar”. Mitt i rök och damm står den unga biologen Anna Bella som precis blivit klar med sin avhandling om fåglarnas ursprung. Då händer det – hennes handledare hittas död och så försvinner Anna Bellas studiekamrat …

Det finns deckare. Och så finns det deckare. Det här är deckare för kräsna!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev