Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Patientens önskelista

Publicerad: 13 februari 2013, 15:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Upprörd undersköterska i blått fräser bland hyllorna i sjukhusbiblioteket:

"Det är bara tal om budget numera och pengar, pengar, pengar!" och den som spetsar öronen särskilt mycket kan höra något gnissel om " ... vården och var den kan finnas ...  nästan som att om inte patienterna fanns, så skulle allt vara bra!"

Ojsan, tänker sjukhusbibliotekarien och sätter kvickt några exemplar av "Klinisk nutrition och vätskebehandling" på plats i hyllan.

Vi kommer att tala om vård där mitt framför Återlämnat idag-vagnen med deckare som "Döden löser alla problem". Man kan säga att vi enas om att det är mycket som är just problem i vården. Sjukhusbibliotekarien svävar ut i en patientupplevelse som för alltid etsat sig fast i minnet:

När en viss låt oss säga bibliotekarie hade svåra smärtor som patient i otäckt många dygn på en öron-näsa-hals-avdelning för ett antal år sedan hände följande: Vid byte av personal på eftermiddagen kommer en undersköterska in och frågar hur det står till? Sätter sig sedan på en stol och pratar med den bleksiktiga patienten som mycket hellre är pigg på mer morfin. Sliter genom sin berättelse resolut med sig patienten ut ur sjuksalen och bort till västra USA när hon på ett mycket livfullt sätt redogör för en långresa som hon och en väninna hade gjort. Sjukhusbibliotekarien glömmer aldrig hur undersköterskan konstaterade vad som behövdes och satte in det.

Att doktorn har alla hästar i stallet och är professionellt kunnig kan man önska sig som patient. Vidare att få vara bland snällt vårdfolk, inga blandade salar med män och kvinnor huller om buller, hygglig mat och att inte sparkas ut så länge man behöver vård. Se där, en patients modesta önskelista och ska den vara så svår att uppfylla? Ja, på Sophiahemmet har de förstås en icke föraktlig mörk choklad till kaffet, men annars så ...

Innan sjukhusbibliotekarien och undersköterskan skiljs åt för att fortsätta jobba resten av eftermiddagen berättar sistnämnda sin egen glassiga Jag-glömmer-det-aldrig-historia – om när hon själv var patient på en vårdavdelning och inte kunde äta, men det är en helt annan historia.

I all enkelhet kan man väl påstå att det är mycket som platsar under begreppet vård.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News