Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Patientförening får betalt för att rekommendera VitaePro till sina medlemmar

Publicerad: 22 februari 2016, 13:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Förra veckan publicerade den norska kvällstidningen Verdens Gang en artikel med rubriken ”Anbefaler Vitaepro til medlemmene – kosttilskuddet eies av generalsekretærens eks-samboer”.

Artikeln avslöjar att Norsk Revmatikerforbund (NRF) sedan 2013 årligen erhållit 300 000 kronor från företaget bakom kosttillskottet VitaePro och att föreningen i gengäld rekommenderat preparatet till sina drygt 36 000 medlemmar. Samarbetet grundas mer sannolikt i det faktum att föreningens generalsekreterare Tone Granaas före detta sambo äger 50 procent av VitaeLab - snarare än i kunskap kring kosttillskott och dess effekter. Lämpligheten i samarbetet har ifrågasatts av flera anledningar och Granaas svarar så här på en del av kritiken:

Økonomi er viktig, men vil aldri være avgjørende - det viktige er at vi jobber til det beste for saken og våre medlemmer. Skulle avtalen med VitaeLab vise seg å ikke være det, vil vi selvfølgelig revurdere vår anbefaling, svarer Granaas på kritikken

Och vad är då egentligen vinsten för medlemmarna?  Det är nog inte helt långsökt att anta att föreningens rekommendation kan tolkas som att NRF gett tillskottet sin ”godkännande-stämpel” och att medlemmarna således skulle ha något specifikt att vinna på att köpa VitaePro. Något som helt enkelt inte stämmer. Läs gärna min text ”VitaePro – funkar för vem?”.

Alltså: medlemmarna får rabatt på en produkt de troligen inte behöver och som i värsta fall är skadlig, VitaePro får god reklam och tillgång till tiotusentals kunder som säkerligen är extra mottagliga för företagets osanna säljargument ”bra för dina muskler och leder”, och föreningen får pengar.  Det är ganska uppenbart vem den största vinnaren är och vilka som förlorar.

I vilket fall lämnar det en fadd smak i munnen när en patientorganisation som ska verka för sina medlemmar låter ekonomi gå före kunskap. Inget nytt och världsomvälvande kanske, men likväl ledsamt.

Tack för ordet!

HANNA BRUS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev