Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Patientkommunikation i praktiken

Publicerad: 18 Januari 2010, 09:02

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Nytt år och nya patienter. Kunniga och delaktiga sådana är en förutsättning för att vården ska bli framgångsrik visar ett otal undersökningar. Jo tack, vi vet det.

Här har vi ännu en fräsch lärobok i kommunikation inom vården: ”Patientkommunikation i praktiken: information, dialog, delaktighet” av författartrojkan Inger Larsson, kommunikationsforskare vid Lunds och Örebro universitet, Lars Palm, professor i planerad kommunikation vid Högskolan i Halmstad, och Lena Rahle Hasselbalch som arbetar med utvecklingsfrågor samt utbildning i hälso- och patientkommunikation i Region Skåne.

Vilka är förutsättningarna för en bra dialog? Hur underlättar man patientens förståelse för egenvård och livsstilsförändring? Vad innebär patientutbildning för patientens delaktighet?

Hur producerar man en informationsfolder? Vilka krav ställs på kommunikation med patienter från andra länder? Allt detta och mer därtill gör författarna sitt bästa för att belysa ur olika synvinklar.

Vem ska läsa denna bok? Sjuksköterskor, sjukgymnaster, läkare, arbetsterapeuter, undersköterskor, dietister och administratörer med patientkontakter kan vara lämpliga målgrupper.

Interkulturell kommunikation i vården heter ett av bokens kapitel som jag precis har läst. Alltid mycket intressant att fundera över kulturskillnader, likheter och olikheter samt synen på hälsa i olika länder, tycker en av de 1,5 miljoner invånare som bor i Västra Götalandsregionen med över 150 olika nationaliteter - och minns samtidigt barndomens norrländska hemtrakt där en skåning i grannbyn kunde utgöra hela exotismen.

ING-BRITT PERSSON

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev