Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

”Plötsligt insåg jag – detta var mitt problem”

Informera, inventera, diskutera, prioritera, överväga, göra riskanalyser, lämna yttranden och mejla, mejla, mejla. Anna Spencer får en rivstart som chefläkare när leveranserna av droppaggregat krånglar.

Publicerad: 6 april 2021, 08:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anna Spencer, chefläkare för Palliativ vård och ASIH i Region Skåne, överläkare på Palliativa enheten i Lund.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Anna Spencer

Kollegan och jag satt stillsamt vid varsitt skrivbord och dikterade epikriser när enhetschefen tittade in. Det var problem med leveranser av en viss typ av droppaggregat. Jag började arkivera hennes ord ”för kännedom” och dikterade vidare innan jag plötsligt insåg – detta var MITT problem!

Det var första dagen som chefläkare och en bra introduktionsövning till mitt nya uppdrag. En riktig rivstart.

Jag läste säkerhetsmeddelandet från leverantören. Försökte fatta vad det innebar för våra enheter. Utan aggregat kunde vi inte använda våra pumpar. Utan pumpar – problem! Hur gör vi nu? Backup-rutiner? Kollade medicinsk teknik, mejlade verksamhetscheferna, enhetscheferna, medicinskt ledningsansvariga läkarna och medicinska rådgivarna. Och min chef – förväntades något mer av mig just nu klockan 17 innan jag gick hem?

Nästa morgon klockan 07 kom svar via sms. Jag skulle ingå i regionens krisledningsgrupp. Klockan 10 och klockan 15 möten via Teams. Hann ronda några patienter innan kollegan fick ta över – jag skulle inte hinna med något kliniskt arbete den här dagen. 

Problemet visade sig vara globalt och insikterna om konsekvenserna växte i takt med att information kom in. Vi kunde inte använda våra infusionspumpar – fanns ersättningspumpar? Hur många behövdes? Vilka kan man ge TPN med? Hur många aggregat går åt per enhet och vecka? Blir patienterna utan läkemedel? Nya pumpar kräver utbildning. När det var löst kom nästa bekymmer. Det fanns inte tillräckligt med infusionsaggregat att beställa till ersättningspumparna. 

Krisledningen i möten med Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg och Läkemedelsverket. Vi i möte med krisledningen. Informera, inventera, diskutera, prioritera, överväga, göra riskanalyser, lämna yttranden och mejla, mejla, mejla. En vårflod av information i inkorgen. Kris & katastrof-mappen blev snart uppdelad i flera undermappar och så en som bara heter ”Att göra senast på fredag” så att de andra chefläkaruppgifterna som Lex Maria, granskning av riktlinjer och annat inte glöms bort under pågående materielkris.

Det här med att jobba hemifrån. Skärmen en adventskalender med nya ansikten i luckorna och olika kreativa bakgrundsbilder som gör periferin suddig. Ibland kommer barnen för nära och glider in i bild med en hästsvans eller jag försöker få ut hundarna ur rummet och upprepat säger ”GÅ och LÄGG dig”. Hade jag mikrofonen avstängd? Sånt stressar mig lite.

En vecka senare är jag inte bara varm i kläderna, utan ganska svettig och har blivit rejält utmanad i att hålla huvudet kallt, kommunikationen varm och vem är Kerstin nu igen? Alla heter Kerstin.

När jag drog ut hörlurarna i går kväll efter att via datorn suttit mig igenom chefläkarmöte, stabsmöte, medicinskt råd, krisledningsmöte och mejlat ungefär etthundrafjorton mejl, var det helt ljuvligt att åka och handla. Göra något vanligt. Köpa bananer. Jag stod länge och valde… de lite grönare eller de lite gulare, vilka skulle jag välja? Jag tog bägge sorter. Man vet aldrig när lagren tar slut. Mindre sårbarhet att ha två sorter i beredskap. 

Anna Spencer, chefläkare för Palliativ vård och ASIH i Region Skåne, överläkare på Palliativa enheten i Lund

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Anna Spencer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev