Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Primärvårdens kamikazepiloter testflyger nya journalsystemet

Publicerad: 19 maj 2014, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag vet inte om just västra Sverige är sämre än andra landsändar när det kommer till offentlig upphandling. Turerna kring kommunalt anställda som låter sig bestickas har myntat begreppet Muteborg, men man skall aldrig underskatta vanlig inkompetens som orsak till att saker inte blir som man tänkt sig.

Västtrafik har inte heller haft turen med sig de senaste åren, de har fått massiv kritik för införandet av ett taxesystem som inte ens vi infödingar klarar att lära oss ordentligt, och för utsocknes är biljettstämplingen helt obegriplig. Än värre var den stora beställningen av undermåliga italienska spårvagnar som bland annat visat sig sakna rostskydd.

Nu är det min arbetsgivare Närhälsan som verkar ha gjort en mindre lyckad upphandling av nytt datoriserat journalsystem till primärvården och habiliteringen. Ryktet säger att det var stora problem på de vårdcentraler som var först ut att som piloter pröva det nya systemet Asynja (namnet på de kvinnliga gudarna i norrön mytologi).

En av de saker som piloterna anmärkte på skall ha varit att de fick starta med en tom journal eftersom uppgifterna i den gamla datajournalen inte konverterats över för att vara läsbara i den nya. Detta lär ha varit ett av den långa raden av fel som testpiloterna uppmärksammat, och som skulle lösas innan den skarpa versionen av Asynja rullas ut. Men icke.

Så vitt jag vet kommer detta inte gå att åtgärda. Vi kommer alla att få börja med blanka journaler där gamla labsvar och tidigare medicinsk historia inte följer med över i Asynja, trots att detta rimligen måste ha varit ett av de krav som ställdes i upphandlingen. Användarna får i stället nöja sig med att under en övergångsperiod på ett år eller två kunna hoppa tillbaka till den gamla journalen och vid behov läsa i den. Hur man sedan tänker sig lagra den gamla journalen vet jag ej, men lagen kräver att journaluppgifter sparas i tio år.

Problemen med Asynja har nog varit väl kända av regionledningen, och det lär ha diskuterats på högsta nivå om man skulle stoppa hela projektet, vilket påstås ha varit det som regionens högsta IT-ansvariga förordade. Denna gång kan jag inte länka till några dokument eller referenser, men att det fanns och finns stora problem med Asynja har jag fått höra av flera oberoende källor.

Jag hoppas förstås att jag har blivit felinformerad, för detta är den datajournal som jag lär få leva med fram till min pension. På de officiella hemsidorna om det nya datasystemet är tonen optimistisk, även om våra chefer varnas att de initialt kan förvänta sig negativa reaktioner från fotfolket. Kanske jag i onödan målar fan på väggen? Kommentarer från dem som har personlig erfarenhet av Asynja välkomnas nedan.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev