Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Privat BVC skriver ut mat på recept till friska veganbarn

Publicerad: 26 juni 2015, 07:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vi var nog många som häpnade över tidningsuppgifterna att ett par föräldrar anmält till Diskrimineringsombudsmannen när en barnläkare på BVC inte ville skriva ut skattesubventionerad specialkost till deras barn. Föräldrarna var veganer, och då modern inte hade nog med bröstmjölk, ville de inte ge spädbarnet vanlig komjölksbaserad bröstmjölksersättning från snabbköpet.

De köpte först aminosyrebaserad bröstmjöksersättning på apotek men det blev extremt dyrt (250 kronor per dag) att betala med egna skattade pengar. När de vände sig till sin privata BVC i Malmö nekade barnläkaren att skriva ut den medicinska hypoallergena dieten till det friska barnet. Om spädbarn utvecklar komjölksöverkänslighet kan barnläkare skriva ut subventionerad bröstmjölksersättning på livsmedelsanvisning. Den baseras på komjölksproteiner i form av vassle eller kasein, som hydrolyserats med enzymer som bryter ned de allergena proteinerna till kortare peptidkedjor.

I helt extrema fall kan ytterligt allergiska barn reagera även på hydrolysat och då finns ännu dyrare kost, bröstmjölksersättning baserad på fria aminosyror. Jag har under mina trettio år bara haft någon enstaka patient där jag satt in sådan diet.

Veganföräldrarna hade av andra veganer hört att en del fick diet på recept trots att barnen var friska. Ett råd de fick var att byta BVC och ljuga om symtom på allergi, men det gjorde inte dessa föräldrar. De valde först att privatimportera en sojabaserad ersättning som inte längre finns på den svenska marknaden. Även detta blev dock dyrt, 4 000 kronor per månad, varför familjen vände sig till den privata BVC-kedjans verksamhetschef i Stockholm.

Verksamhetschefen är sjuksköterska och kan inte själv skriva livsmedelsanvisningar. Gissningsvis är det någon av företagets andra BVC-läkare som varit mer tillmötesgående än kollegan i Malmö. Eftersom den förste barnläkaren inte velat skriva ut aminosyreblandning anmälde föräldrarna barnavårdscentralen till DO. Även om föräldrarna nu hade fått sin vilja fram ville de att ”denna praxis ses över så att inte andra nyblivna familjer behöver drabbas”. Men DO konstaterade kortfattat att ”det du tar upp i ditt brev omfattas inte av diskrimineringslagen … Lagstiftningen gäller inte alla situationer eller områden”.

När en barnläkare skriver ut livsmedelsanvisning är det som att skriva ut läkemedel på recept. Man intygar att medicinsk indikation föreligger och att villkoren för att rabattering/skattesubventionering föreligger. Men här handlar det om föräldrar som av filosofiska skäl inte vill att barnet skall äta kost baserad på komjölk eller andra produkter av (icke-humant) animaliskt ursprung. Verksamhetschefen har svarat mig att sekretessen förhindrar henne att berätta om subventionen betalas av företaget eller av skattebetalarna. Jag gissar på det senare.

Den verkliga ironin i historien är att den dyra medicinska produkten när det kommer till kritan inte alls är strikt vegansk. Var kommer amniosyrorna ifrån? Tillverkaren har via mail förklarat att produktens ”L-cystin, L-leucin och L-tyrosin har ursprung i animalier (fågel)” och den är berikad med vitamin D utvunnet ur ullfett.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News