Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Privatkliniker ”föryngrar” vagina med osäker laser

Publicerad: 27 september 2018, 06:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


FDA, den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket, gick i somras ut och varnade för laserbehandlingar som marknadsförs som ”föryngring” av kvinnors underliv, mot torra slemhinnor och stressinkontinens, för ett bättre sexliv. Det finns faktiskt inga lasermaskiner som FDA-godkänts för behandling av klimakteriebesvär eller andra symtom från underlivet (förutom behandling av kondylom och cellförändringar, som laserkniv eller blodstillning).

Den amerikanska myndigheten vill göra patienter uppmärksamma på att det inte inte är fastställt att denna laserbehandling fungerar, men att de däremot ser en risk för allvarliga biverkningar som brännskador, ärrbildning, samlagssmärta eller kronisk värk. Patienter som erfarit biverkningar uppmanas meddela detta till MedWatch, myndighetens kanal för biverkningsrapporter.

”Uppstramning” av vagina är knappast en behandling som utförs någonstans i den offentliga vården, men det visar sig att ett dussin svenska privatkliniker erbjuder denna behandling som FDA varnar för, och som de amerikanska gynekologernas förening ACOG ställer sig mycket skeptiska till. Flera artiklar publicerade i International Urogynecology Journal klagar över bristen på kontrollerade studier.

Oftast är det inte gynekologer som är verksamma vid dessa svenska kliniker utan hudläkare, plastikkirurger eller allmänläkare. Veritaskliniken i Stockholm framhåller på sin hemsida att de var först i Sverige att ”erbjuda laserbehandling för att strama upp vävnaden vaginalt”, och påstår att ”patienterna blir i regel av med sin stressinkontinens och upplever en positiv effekt på sexuallivet”. Lotuskliniken i Malmö har ett paketerbjudande för kvinnor som skall gifta sig där det, förutom behandling av hyn, ingår en av tre alternativa underlivsbehandlingar: intimblekning, FemiTight (åtstramning av blygdläpparna) eller FemiLift (vaginal tightning).

FemiLift är just en sådan laserbehandling där FDA uppmanat tillverkaren att ändra sin reklam. Lotuskliniken beskriver verkan så här: ”laserdiodstaven för in energi ca 0.5 mm inuti de vaginala slemhinnorna och gör små mikroskopiska hål som under läkningsprocessen stimulerar kroppens egna kollagen- och elastinproduktion. Samtidigt stimuleras blodcirkulationen i det behandlade området vilket resulterar i fantastiska förbättringar i kvinnans psykiska och fysiska välmående”. En annan klinik i Malmö, Curos Skin Clinic, konkurrerar med lasermaskin av annat märke, de använder Aphrodite för att behandla ”urininkontinens, vaginal torrhet och vaginal föryngring/åtstramning”.

Dermacenter i Stockholm tar 10.000 kronor för en vaginaluppstramning med IntimaLase. De rekommenderar att patienten gör två sådana behandlingar och lovar, tvärt emot FDA och ACOG, att ”vetenskapliga resultat visar tydligt stora förbättringar i vaginal täthet och sexuell tillfredsställelse”. Möjligen är det samma öppna pilotstudie som både en hudläkare i Växjö och en gynekolog i Göteborg hänvisar till, där där 20 av 21 patienter (och deras partners) rapporterade bättre sex efter laserbehandling.

Google hittade enkelt ytterligare en handfull privata kliniker som även de erbjuder den ifrågasatta intima laserbehandlingen, i Täby, på Östermalm, ytterligare en i Växjö och två till i Göteborg.

Det finns inga randomiserade kontrollerade studier som visar att laserbehandling ”föryngrar” vagina eller att den skulle vara effektivt mot vare sig stressinkontinens eller samlagssmärta, eller påverka sexlivet annat än via placeboeffekt. Och som FDA framhåller finns inte några längre uppföljningar som värderar risken för biverkningar. Om legitimerade läkare ändå skall få lov att erbjuda dessa behandlingar till allmänheten kan förhoppningsvis Ivo avgöra, och de långtgående påståendena i reklamen bör Konsumentverket titta på.

PS: Jag har nyligen mailat Läkemedelsverket och SFOG, Svensk förening för obstetrik och gynekologi, och bett om deras kommentarer, men än har jag inte fått någon respons.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev