Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Professor på KI låter patienter knacka på sina ”meridianer”

Publicerad: 18 augusti 2016, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur kan det komma sig att en professor i medicin ansvarar för en forskningsstudie där en av behandlingarna är att patienter med hormonbrist ska lära sig knacka fingertopparna mot hjässan för att bli mindre stressade? Och varför vill Skandia och Länsförsäkringar betala för detta? Studien av ”Personanpassad livsstilsmedicin vid läkemedelsbehandlad primär hypotyreos med kvarstående symtom” visar sig vara en del av den nya flugan från USA: ”funktionell medicin”.

Patienter med hypotyreos blir ibland besvikna över att deras symtom inte försvinner trots att substitution med T4 normaliserat TSH. De rimliga förklaringarna till detta är antingen att själva inflammationen vid Hashimoto-tyroidit förklarar en del symtom som inte beror på hormonbrist, eller vanligare att symtom som trötthet, nedstämdhet och övervikt faktiskt inte berodde på sköldkörtelproblemet.

Som läkare ska man vara försiktig med att lova att Levaxin ska ta bort de symtom som föranledde den provtagning som avslöjade hypotyreos; det kan vara en lindrig latent hypotyreos som inte hunnit ge symtom medan besvären berodde på något annat. Hypotyreos är ganska vanligt, men trötthet och nedstämdhet av annan anledning är mycket vanligare.

Till en studie på Sophiahemmet söker man nu efter hypotyreospatienter som inte upplever sig hjälpta av T4. Kerstin Brismar, som har en professur på Karolinska institutet, KI, ska i samarbete med ett företag dels inventera symtompanoramat via en anonym webbenkät, dels göra en liten pilotstudie där 15 patienter skall få ett antal samtidiga interventioner. Bolaget NNPLM AB vill introducera ”funktionell medicin” i Sverige, och bakom står bland annat Capios grundare Per Båtelson. Tydligen finansieras studien av Skandia, Länsförsäkringar och EuroAccident, men tyvärr är detta ett projekt fullt av pseudovetenskap och alternativmedicin. Låt oss se på några exempel.

Alla patienter kommer sättas på diet fri från gluten och mjölk, av oklara grunder. I tillägg kan dieten begränsas ytterligare utifrån resultatet av ”IgG födoämneskänslighetstest”. Det finns knappast någon allergolog i detta land som anser att IgG-titrar mot födoämnen är en tillförlitlig metod för diagnostik. Utifrån olika labtester kommer pilotpatienterna också få ”individualiserat intag av kosttillskott”, i enligt med den ”funktionella” medicinens övertro på att det enkelt går att manipulera kroppens metabolism.

Andra tveksamma prover som patienter kommer lämna är saliv för mätning av olika hormoner, som kortisol, progesteron och östradiol. Salivkortisol kan inte användas för att bedöma hormonbrist och att mäta kvinnliga könshormon i saliv är inget som används av endokrinologer i klinisk verksamhet.

Det hälsoformulär som patienterna ska fylla i innehåller en hel del frågor som man känner igen från alternativmedicinska riktningar. Det finns frågor om man lider av ”nattätningssyndrom”, socker-/brödberoende, ”miljöallergier” eller multipel kemisk överkänslighet. Det frågas efter antal amalgamfyllningar och om man reagerar negativt på glutamat, aspartam, koffein, bananer, vitlök med mera.

I en bilaga till etikansökan ger professor Brismar och NNPLM några fiktiva exempel på hur man tänker hjälpa patienterna. Hos en 50-årig deprimerad kvinna med hypotyreos, hittades IgG-titer mot både mjölk och ägg samtidigt som utandningstest diagnostiserat SIBO (bakteriell överväxt i tunntarmen). Behandlingen blir då uteslutningsdiet och mot oönskad tunntarmsflora ges tillskott med vitlöksextrakt och druvskalsextrakt, eventuellt också antibiotika.

En 35-årig orolig kvinna med hypotyreos och sjukskrivning på halvtid visade sig i salivprov ha ”högt dygnskortisol”. Behandlingen blev ”medelhavskost med fokus på antiinflammatoriska livsmedel som ingefära och gurkmeja [och] ... tillskott av näringsämnen med lugnande verkan som L-teanin och magnesium”. Notera att detta är påståenden om farmakologiska effekter av kosttillskott som hade varit olagliga för tillverkaren att framföra i Europa; i USA verkar myndigheterna godta reklam om att teanin kan göra dig "ultra calm".

Det mest häpnadsväckande är dock den metod för stresshantering som patienterna skall få lära sig: Emotional Freedom Technique. Denna alternativmedicinska egenbehandling kan förstås som en pop-variant av traditionell kinesisk medicin med påhittade energiflöden i kroppens ”meridianer”, men i stället för akupunkturnålar vill man påverka känslolivet genom att med fingertopparna knacka på bestämda punkter på kroppen. I hans senaste variant, Optimal EFT, har metodens grundare Gary Craig gått ännu längre och verkar hävda att man med EFT helt kan befria själen och lämna kroppen bakom sig.

Det är anmärkningsvärt att etikprövningsnämnden bortsett från riskerna med att sätta patienter på dieter som utesluter viktiga födoämnen, och att detta får göras utan grund i vedertagen diagnostik. Dessutom borde patienterna fått information om att ”personanpassad livsstilsmedicin” är vitt skilt från den vetenskapsbaserade medicin vi får hoppas att Sophiahemmet normalt praktiserar. Och när patienter erbjuds en psykologisk placebo-terapi, där de knackar sig själva i huvudet, vet man inte om man ska skratta eller gråta.

Professor Kerstin Brismar svarar på kritiken i ett inlägg här.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev