Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Professor Stig Steen gör reklam för Oriflame Wellness dietpulver

Publicerad: 22 april 2012, 12:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


SVT-journalisten Katia Elliott avslöjade i förra veckan att professorn i thoraxkirurgi, Stig Steen i Lund, gjort reklam för mellanmålet Reztart som riktar sig till bland annat diabetiker, utan att vara särskilt lämpligt för detta ändamål med tanke på sockerinnehållet. I en reklamfilm för sitt företag Igelösa hänvisar Stig Steen till "den tredje uppgiften" han som professor har vid sidan om forskning och undervisning - att "aktivt kontakta industrin med de här upptäckterna [som gjorts]. Stig Steen tycks tro att universitetets tredje uppgift är bedriva kommersiell verksamhet.

Stigs son Ådne Steen är VD för bolaget Igelösa Life Science AB, och även han tycks ha tolkat den tredje uppgiften på samma kreativa sätt: "Bolaget bedriver forskning och utveckling enligt den s.k. "tredje uppgiften" inom hjärt- och lungtransplantation, hjärt- lungräddning samt patienter med särskilda nutritionsbehov." Både far och son försöker distansera sig från företaget som säljer diabetesmellanmålet: "Mellan 2002 och 2008 samarbetade Igelösa med Indevex AB för att utveckla ett näringspulver som i första hand riktar sig åt svårt lungsjuka patienter. Alla rättigheter till detta pulver, kallat NGC, ägs och förvaltas av Indevex." Man har kontaktat Indevex och bett att de tar bort referenserna till Stig Steen från Reztars hemsida.

Men NGC-pulvret Natural Glycemic Control ingår (vad jag förstått) också i jätteföretaget Oriflames satsning på kosttillskott; Oriflame Wellness. I Oriflames marknadsföring är Stig Steen mycket aktiv, och han ingår i Oriflames grupp av vetenskapliga rådgivare. På YouTube ligger mängder med korta inslag där professorn på engelska lägger ut texten om hur bra Oriflame Wellness Shake är för att gå ned i vikt, slippa postprandial sömnighet, hålla hjärnan skärpt. Många av klippen är dubbade eller undertextade på många olika språk för den världsmarknad där Oriflame verkar med sin kritiserade återförsäljarmodell.

För mig låter det ganska osannolikt att samma näringspulver (med ärta, ägg, vassle, äpple och nypon) som professorn använder för att hans svårt lungsjuka patienter skall gå upp i vikt skulle få de överviktiga att gå ned i vikt. Steen har sökt patent på ett slags proteinpulver, men jag har inte lyckats hitta någon vanlig publicerad studie som stödjer hans påståenden. Det verkar det som om just det aktuella pulvret NGC enligt patentet har en annan uppfinnare, kanadensiske läkaren David Venturi (som också uppfunnit en vibroakustisk ljudmassage-makapär).

TV-inslaget om Stig Steen och hans koppling till diabetesmellanmålet har kommenterats av Gunilla Westergren-Thorsson, dekanus på den medicinska fakulteten i Lund. Enligt Sydsvenskan skall dekanus ha en diskussion med Stig Steen för att se om hans bisysslor är förenliga med tjänsten som professor. I Lunds universitets promemoria om bisysslor står det att man som "bisyssla inte får ha någon anställning eller uppdrag eller någon verksamhet som kan rubba förtroendet för hans opartiskhet i arbetet eller kan skada myndighetens anseende".

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev