Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Pseudodiagnostik av "kronisk borrelia" avslöjad

Publicerad: 6 Mars 2015, 08:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En i Norge välkänd äventyrare och tv-personlighet har haft hälsoproblem som den vanliga vården inte kunnat ge några säkra svar på. En alternativ borrelialäkare ställde diagnosen kronisk borrelia och den svårbehandlade infektionen ansågs bekräftad när äventyraren i TV fick resultaten av mikroskopering av hans blod.

"Blodet hans er et av de aller mest forurensete som forskerne har sett. Det er fullt av bakterier og andre urenheter ... Den norske villmarks- og ekspedisjonsfareren har en tung infeksjon i kroppen som blant annet skyldes borreliabakterier.”

Två pensionerade biologer vid Oslo Universitet menade sig ha utvecklat en säker metod för diagnostisering via enbart mikroskopi av blod, men medicinska forskare har varit skeptiska, för att inte säga avvisande. Man har invänt att de positiva fynden inte bekräftats med PCR eller andra metoder, och forskarna visste vilka prov som var från patienter och vilka som var friska kontroller.

Folkehelseinstituttet rapporterar nu att mikroskopimetoden undersökts och befunnits vara helt värdelös. När mikroskopörerna inte vet om provet kommer från fästingbiten patient eller kontroll så hittar de faktiskt mer av påstådda mikrober hos kontrollerna, både babesia och borrelia. Inte i ett enda fall kunde något av fyra olika laboratorier med PCR bekräfta förekomst av dessa patogener.

Borreliadiagnostiken kan vara svår, med risk för både falskt negativa och falskt positiva prover. Vi behöver bättre metoder för att hitta aktiv borreliainfektion tidigare än idag, och vi behöver metoder för att skilja aktiv infektion från gamla kvardröjande antikroppar. Men blodmikroskopi är uppenbarligen inte vägen framåt.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev