Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Psykisk sjukdom i ett skrotupplag

Publicerad: 6 September 2019, 10:11

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Schizofreni, paranoia, bipolär sjukdom och andra psykiska åkommor samt våld toppat med rabiat religion – vilken häxbrygd får vi då?

Vi bjuds Tara Westovers historia om uppväxten i en dysfunktionell mormonfamilj bland bergen i Idaho, USA. ”Allt jag fått lära mig” eller varför inte välja originalspråket och klämma ”Educated : a memoir” direkt på engelska.

Bill, Barack och jag har läst Taras debut. Gossarna heter Gates och Obama i efternamn och förstnämnde hade den tydligen som semesterläsning. För Barack var det årets favoritbok 2018. Min med, bekänner Sjukhusbibliotekarien och sällar sig till skaran av miljoner läsare världen över.

Pappa Westover är en karismatisk envåldshärskare och undersåtarna hans familj. Som han tar väl hand om: 4 000 liter bensin i tank nedgrävd på tomten samt stora lager mat och vatten i väntan på världens undergång. Han verkar dessutom lida av bipolär sjukdom blandat med schizofreni och paranoia i ryckig blandning.

Modern är undfallande som en klick artificiellt gräddskum. Praktiserar alternativ medicin eftersom skolmedicinen anses vara af Satan uppfunnen. Familjens hus ligger i ett livsfarligt skrotupplag och de försörjer sig genom att kränga skrot. Tillsammans med försäljning av moderns alternativa kurer kombinerat med illegala utryckningar som barnmorska/medicinkvinna överlever familjen. Barnaskaran är arbetskraft som organiseras i arbetslag. Ingen ordnad skolgång utan föräldrarna praktiserar homeschooling och förklarar för barnen vad de ska svara när utomstående frågar.

Tara är 17 år när hon för första gången beträder ett klassrum som offer för hemskolningens totalfiasko. Att inte ha fått lära sig att tvätta händerna efter toalettbesök är kanske inte hela världen. Allvarligare börjar det bli om man inte har en aning om elementär matematik, aldrig har hört talas om Förintelsen, men kan sortera skrot, sköta hushåll, blanda tinkturer och mixturer. Även biträdda vid förlossningar, men ha klen aning om hur barn egentligen kommer till …

En bror blir våldsam medan föräldrarna lever i förnekelse. När Tara berättar om misshandeln vidtar gaslighting där hon till slut börjar tvivla på sina egna upplevelser. Syskonen blir kvar bland mormonerna medan två av bröderna flyr mot college. Förlorade enligt familjens sätt att se. Även Tara lyckas mot alla odds ta sig vidare, erövra ett flertal stipendier som för henne till universiteten i Cambridge, England och Harvard, USA. Vem med den bakgrunden gör om bragden!

Klicka på länken och hör Tara beskriva de riskabla medicinska metoder som tillämpades i familjen. Nej, ingen dog, men om man tar del av åtgärderna vid svåra brännskador eller vid olyckor där hjärnan nästan rinner ut och hör talas om Akutdroppar kan man nästan tro på att det finns en Gud som vakar.

ING-BRITT PERSSON

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev