Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Pure Brassica - The New Superfood

Publicerad: 6 oktober 2014, 06:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Norsk TV har betydligt intressantare program än Skavlan att bjuda på. Det enda tråkiga, när jag nu skall tipsa er om det sevärda programmet Folkeopplysningen, är att NRK på nätet kräver en norsk IP-adress för att få se programmet. Det finns dock flera tjänster där ute som för en liten peng kan förse dig med en digital lusekofta så att du ligner på en ekte norsk turgåer.

Folkeopplysningen är smart skeptisk infotainment och är nu inne på sin andra säsong med programledaren Andreas Wahl, fysikutbildad vetenskapskommunikatör. Snygg och rapp TV där alla fakta i ämnen som jag är bevandrad i verkar korrekta, och i programmen kommer psykolog Jan-Ole Hesselberg med vetenskapliga förklaringar till varför vi ofta lurar oss själva och faller i olika mentala fallgropar.

I programmet om mobilstrålning visades hur förväntan fick frivilliga försökspersoner att uppleva noceboeffekter i ett fiktivt försök med elektromagnetisk strålning. Det senaste programmet behandlade vaccinskepsis, och helseminister Bent Høie fick motta en bunt namnunderskrifter som programmet samlat in i protest mot att myndigheterna tillåter dihydrogenmonoxid som tar livet av många norrmän varje år; det var inte svårt att få ärligt menade underskrifter även bland universitetets studenter.

Men det roligaste avsnittet denna säsong tycker jag var programmet med en kritisk genomgång av olika sorteras dyr "supermat", som spirulinapulver. Efter intervjuer med försäljare och kommentarer från riktiga näringsexperter ville programmakarna se om de kunde skapa en egen produkt med norsk supermat som kunde utmana algpulvret. Valet föll på kål, helt vanlig norsk kål, på latin brassica.

Frystorkad pulvriserad kål fick ett fräckt namn, en snygg förpackning och egen hemsida. En kvinnlig kändis spelade in en reklamfilm, Pure Energy - Pure Brassica, och en handfull unga norska hälsobloggare bjöds in på releaseparty. Och mycket riktigt hänförde snart bloggarna olika upplevda positiva effekter till det gratispulver de fått i sin goodiebag.

Bloggarna tog det med gott humör när bluffen avslöjades. Någon som var mindre glad var supermatfabrikör John Opsahl som anmälde programmet till PFU, Pressens farlige utvalg, som i Norge tar sig av även etermedia. Förra säsongen av Folkeopplysningen blev anmält av Norsk Spiritualist Forening och Norsk homøopatisk pasientforening. Programmet blev inte fällt då och lär inte bli det denna gången heller.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev