Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Rädda Barnen vill inte längre förbjuda omskärelse

Publicerad: 2 oktober 2012, 19:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vid svenska Rädda Barnens riksmöte 2008 beslutade man att "Rädda Barnen ska verka för att omskärelse av pojkar av andra orsaker än medicinska inte ska ske annat än när pojken gett sitt aktiva medgivande till ingreppet." Vid årets riksmöte i Västerås i mitten av september fanns två motioner inlämnade som ville gå ett steg längre: de yrkade att RB skulle ta ställning mot omskärelse av pojkar och verka för ett förbud mot icke-medicinskt motiverade kirurgiska ingrepp på könsorganen hos alla omyndiga, inte bara flickor.

De röstberättigade delegaterna minglade runt och tog del i samtal kring de olika motionerna vid "åsiktstorg" innan man samlades i plenum där beslut skulle tas utan vidare diskussion. Det vid åsiktstorget mest populära yrkandet mot omskärelse ställdes mot styrelsens yrkande på avslag, och till viss förvåning beslutade riksmötet att RB skulle verka för ett förbud mot omskärelse av "rituella skäl".

Efter omröstningen satte sig styrelsen i möte och kom fram till att den nyss antagna motionen var "omöjligt formulerad" – ordet "rituell" skulle direkt rikta sig mot religiösa grupper. Man kontaktade den som skrivit den vinnande motionen, och hon accepterade att man nästa dag i plenum skulle behålla beslutet, men ändra ordalydelsen från "rituella skäl" till "ickemedicinska orsaker".

Men när frågan lyftes nästa dag blev det en ganska lång debatt (i strid med beslutsordningen) och istället för att ändra några ord röstade man ännu en gång i sakfrågan och församlingen rev upp sitt eget beslut. Därmed var det bara i ett knappt dygn som svenska RB var emot omskärelse av pojkar, sedan fick styrelsen som de ville. Man sopar frågan under mattan för att inte stöta sig med religiösa grupper hemma eller ute i världen. Det är lite trist att Rädda Barnen är lika rädda som vår nuvarande Barnombudsman.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev