Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Recycling av Dagens Medicin

Publicerad: 12 April 2010, 06:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


De allra flesta människor, även de som arbetar i vården, har ett skåp. Nu menar jag inte medicinskåp, dokumentskåp och liknande utan något så prosaiskt oundgängligt som skåpet under diskbänken. Ibland ett sorgligt eftersatt utrymme och känner ni igen er här? Denna lilla cell kan vara i skriande behov av vård och vi talar omedelbara såväl som mer långtidsverkande insatser.

Ibland måste man sanera skåpet. Torka ur det med en trasa och litet såpvatten några gånger om året. Göra ren sophinkarna, men förstås först rafsa ut allting på köksgolvet. Slänga sparade bra-att-ha-nångång påsar som aldrig blev bra att ha, diverse flaskor med cirka 1 ml rengöringsmedel i botten, trasor i klockrent terminalskede, borstar som såg sitt bäst före datum i en annan era, ett par mindre glada champagnekapsyler från nyåret och vad som nu kan ha samlats här.

Ingen rolig operation, men resultatet! När jag berättade om mina husliga vedermödor över morgonkaffet på jobbet avslöjade en kollega att hon minsann bara hade att torka av ytorna under köksskåpet. Swisch! Där var alltid så rent och fint så. Kan kanske bero på att hon har ett nytt kök med skåpinnandömen som är avsevärt lättare att hålla efter än gamla köksskåp med mycket vårdkrävande ytor som nästan förväntar sig att bli behandlade med vaxat hyllpapper. Som naturligtvis ska bytas regelbundet och det hörde till en hemmafrus uppgifter förr i världen. Isch, gnisslar jag och numera får man vara sin egen hemmafru.

När det efter viss möda är rent, fint, torrt, utvädrat och whatever ni vill, så kommer vi till den intrikata frågan: Vad lägger ni under sopkärlen – såvida ni inte har ett nytt lättskött kök förstås? Jag menar, det är alltid bra att ha något slag av papper under när det ibland drippdroppar av kaffefilter i upplösningstillstånd, medtagna Twining´s påsar, serpentiner av apelsin- och potatisskal och annat som vi slänger i skära brådskan.

Det självklara valet för min del är förstås Dagens Medicin! Ett gammalt nummer av Dagens Medicin gör susen och man kan gärna slösa med två eller tre nummer av detta eminenta organ. Sedan river man behändigt loss de sidor som har blivit solkiga när man vill fräscha upp i skåpet och se där, verkligt fint igen!
Ovanstående saneringsinsats utförde jag under en bleklila vårkväll när sikten var fri och vinterns försummelser avslöjades med brutal skärpa.

Nu vill jag öppna skåpdörren precis hela tiden för att få känna hur citronsåpefriskt det kan dofta under ett diskbänksskåp. Jo, jag förstärkte faktiskt med en luftrenare med citrusdoft. Nästa gång rakt på tallbarrssåpa i kombination med extra skogsdoft och ännu mera recycling av Dagens Medicin!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev