Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Regeringen stödjer antroposofisk homeopati för tolfte gången

Publicerad: 12 januari 2015, 19:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den röd-gröna regeringen beslutade i december 2014 att ge Vidarkliniken tillstånd att under ytterligare ett år förskriva oregistrerade antroposofiska läkemedel, i huvudsak homeopatika. Detta var det senaste i en lång rad liknande dispenser som regeringar av skiftande kulör fattat under mer än 20 år: våren 1993, hösten 1995, december 1998 och 1999, november 2001, december 2006, juni 2007, december 2008 och 2009, februari 2010 och december 2013.

I avvaktan på att regeringen analyserat och fattat beslut om det är lämpligt att gå vidare med ett genomförande av artikel 16.2 i direktiv 2001/83/EG och möjligheterna för antroposofiska medel att registreras som homeopatiska läkemedel bör försäljningstillståndet för Vidarkliniken förlängas, som längst till och med den 31 december 2015.”

Det är förstås absurt att homeopatiska medel baserade på Rudolf Steiners andevetenskap gång efter annan blir en fråga för landets högsta ledning. Men många politiker har haft ett gott öga till Vidarkliniken, kanske på grund av deras omvittnat goda omvårdnad, och under åren har det antroposofiska sjukhuset fått 36 miljoner i utvecklingsbidrag via statsbudget. Det var socialministrar Margot Wallström och Lars Engqvist som startade detta direktstöd eftersom det ”är en verksamhet av riksintresse bl.a. för att den kompletterar den konventionella medicinen med den antroposofiska medicinens individinriktade diagnostisering och terapi”. Bidrag fortsatte betalas ut även under Reinfeldts första regeringsperiod.

Flera landsting har idag vårdavtal med Vidarkliniken, bland annat min arbetsgivare. Landstingen verkar inte ha något att invända mot att deras patienter under vården i Järna kan behandlas med till exempel stackmyror, korsspindel, ormgift, meteorjärn, kvarts, bolmört, spikklubba, belladonna, flugsvamp och olika kroppsdelar från husdjur.

I sin skrivelse till regeringen framhöll Vidarklinikens Ursula Flatters nyligen hur viktiga dessa extremt utspädda extrakt är. ”Vidarkliniken är för sin verksamhet helt beroende av tillgången till dessa läkemedel. Vidarkliniken fortsätter att etablera sig i det svenska samhället med utökade landstingsavtal och en stor efterfrågan från patienter.” Egentligen ville kliniken få en mer långvarig dispens och tipsade regeringen om ett lagrum för detta.

Vidarkliniken ser den föreslagna möjligheten till ett mer långfristigt tillstånd med stöd av 5§ i läkemedelslagen som den bästa och enklaste lösningen för alla parter. Det är Vidarklinkens mening att kravet som ställs i 6a§ är uppfyllt, dvs. att det saknas anledning att anta att läkemedlen skulle innebära allvarlig folkhälsorisk.”

Det är nog ingen fara för folkhälsan om man i Järna fortsätter behandla patienter med extrakt tillverkade av glaskroppen från kossans öga. Den homeopatiska utspädningen gör rimligen att risken för BSE-varianten av Creutzfeldt–Jakob är negligerbar. Men det som oroar är att regering, departement och Läkemedelsverk lägger tid på att hantera denna anakronistiska religiöst motiverade låtsasmedicinska praxis.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev