Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Region Skåne fortsätter betala för antroposofisk religiös vård

Publicerad: 28 mars 2017, 20:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det slumpade sig så att samma dag som några hundra vänner av Vidarkliniken demonstrerade i Stockholm meddelade Region Skåne att man inte kommer säga upp sitt avtal med kliniken. En revision utförd av Jesper Perssons bolag Medicinsk Granskning fann att den antroposofiska vården ”erbjuder ett välbehövligt komplement till skolmedicin avseende patienter med utmattningsdepression, kronisk värkproblematik och cancerrehabilitering”. Jesper Persson var de sista åren innan pension chefläkare på Skånes universitetssjukhus.

Man kan sammanfatta hans genomgång som att Skåne fått vad de beställt, nämligen antroposofisk vård. Jesper Persson är tydlig med att det inte ingått i hans uppdrag att ”utvärdera antroposofisk medicin som helhet och framför allt saknas förutsättningar i denna rapport att bedöma effekt av antroposofiska läkemedel”. Faktiskt så nämns inte i rapporten om de 45 skånska patienter som vårdades 2016 hade ordinerats homeopatiska eller andra antroposofiska preparat, men så är troligen fallet.

Däremot benämns en del andra antroposofiska behandlingar: läkeeurytmi, rytmisk massage och metallfärg-ljusterapi. Den sistnämnda behandlingen förklaras i rapporten som ett ”komplement till konstterapi, där patientens färgupplevelse stimuleras utan att själv måla”. Men i den antroposofiska vården tror man på riktigt att belysning med färgat ljus kan ha rent medicinska effekter.

Man förstår av rapporten att Vidarkliniken tagit åt sig av den kritik man tidigare fått, i Stockholms läns landstings granskning, om undermålig journalföring. I Skånes rapport framförs andra förslag på förbättringar som att vid inskrivningen bör valet av antroposofisk terapi preciseras och motiveras, läkemedelsordinationerna ska tydligare anges och uppföljningen av patienterna kan dokumenteras bättre.

Man kan vara lite besviken på att en forskningsmeriterad kollega som Jesper Persson helt okritiskt upprepar klinikens påstående om att deras forsking visat ”minskad användning av smärtstillande mediciner 90 dagar efter vård jämfört med konventionell vård där förskrivningen ökar”. Som tidigare framförts i kommentarerna till den tidskrift där studien publicerats jämför man äpplen med päron.

Elefanten i rummet, som rapporten inte nämner, är förstås Rudolf Steiner. Grundaren av den antroposofiska rörelsen är också grundaren av den antroposofiska medicinen. Därmed baseras vårdens metoder på Steiners uppenbarelser från andevärlden, inte på naturvetenskap och kontrollerade medicinska studier. Men detta grundläggande faktum döljer helst Vidarklinikens företrädare, och det kanske inte ens är känt av de som demonstrerade i Stockholm.

För Länstidniningen Södertälje är detta en stor sak och man hade en lång direktsänding från demonstrationen där deltagarna i tåget fick okritiska, och ibland ret av ledande, frågor om varför de tågade för fortsatt skattebetald antroposofisk vård. Mot slutet av sändningen intervjuas lokala MP-politikern Hanna Klingborg. Det som LT inte berättar är att Klingborg själv, som utbildad Waldorflärare, rimligen kan antas tillhöra den antroposofiska rörelsen.

De antroposofiska preparaten kommer sannolikt inte finnas kvar i Sverige så länge till, men det är möjligt att Vidarkliniken lyckas överleva ändå - patienterna söker knappast dit för att få homeopati. Kan man med riktiga randomiserade studier visa att inneliggande vård i Järna ger bättre utfall än billigare polikliniska behandlingar på hemmaplan, då bör man inte neka skattebetald antroposofisk konvalescensvård bara för att den har religiös grund. Och vill patienter betala privat så är det fritt att söka kurortsliknande vård var man vill.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News