Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Rektor är snål mot Kultur och Hälsa i Göteborg

Publicerad: 9 juni 2010, 09:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Projektet Kultur och Hälsa sökte inför 2010 hos rektor för Göteborgs Universitet att få formaliseras som centrumbildning. Jag är lite osäker på vad det betyder organisatoriskt, men bland annat verkar det handla om att få en mer stabil ekonomi för att kunna planera framåt.

”The added value of the interdisciplinary work is further enhanced by the physical and intellectual existence of a Centre. That is where the “hub” of the network is, which includes the virtual “knowledge base”, knowledge of researchers, projects and publications. This function will be supported by a web-based “portal”. This also serves to elucidate the considerable interest that the research area has created not only locally and regionally, but also on a national and a global scale.”

Som underlag för rektors beslut hade KoH tagit fram en forsknings- och utvecklingsplan. Det är nog inte bara för att planen är på engelska som jag tycker att det är ganska svårförståeliga tankar och stora men diffusa planer som skissas med en ofta tillkrånglad meningsbyggnad.

”It is important to keep in mind that to a large extent it is about the entire process of developing a world class research environment within the field of Culture and Health. This process, however, is made up of a large number of activities, some of which can be regarded as “standalone”, i.e they would be possible to carry out anyway, while others serve the purpose of strengthening the research centre as it is, i.e an entity devoted to internationally renowned research within the field of Culture and Health.”

De enda forskningsprojekt under denna hatt som jag omedelbart begriper är det från hudkliniken som jag tidigare refererat, och ett projekt med en musmodell för stroke (vad nu det har med kultur att göra). Läs och döm själva.

I versionen från november 2009 begärde man att få 7 miljoner per år i tre år, men fick bakläxa från rektor. I nästa reviderade ansökan hade treårsbudget bantats från 21 till 7,5 miljoner, men de pengarna skulle ändå kunna räcka till lön för de tre nyckelpersoner man gärna ville se anställda, och vars CV tagits med i forskningsplanen: projektledare Jan Riise, Gunnar Bjursell själv och Gunnars dotter Cecilia.

Av protokollet från nästa rektorssammanträde kan man inte utläsa om det var (vad som kan framstå som) nepotism som fått rektor att fortfarande hålla ganska hårt i plånboken. De medel som tilldelades blev i alla fall lön till föreståndare Gunnar Bjursell i 17 månader och 300 000 kronor som projektstöd under 2010. För en eftermiddag om Kultur och Hälsa på Ambassaden i Washington avsattes ytterligare 200 000 kronor till ”a high level US-Swedish Seminar … that will introduce the University activities to a truly international and significant audience, not least including important research funding organisations”.

Varför rektor Pam Fredman snålade vet jag inte. Hon har redan från början uttalat sig uteslutande positivt om KoH-projektet: ”Västsverige borde gå i bräschen för att överbrygga klyftan mellan skolmedicin och alternativ medicin – vi kanske skulle kunna jobba för ett forskningscentrum för kvalitetssäkring av integrativ medicin här i regionen.”

Kanske har det förekommit intern kritik från mer traditionella forskare inom Sahlgrenska Akademin, i varje fall har KoH sett det nödvändigt att sist i sin ansökan (kapitlet Letters of Support) samla namnen på alla viktiga personer utanför GU som stöder detta projekt.

För ynka 300 000 skattekronor lär det inte gå att bedriva någon forskning. Då är det tur att Gunnar Bjursell sitter som föredragande donationsråd i Sten A Olssons stiftelse. Stiftelsen har gett generöst med pengar till projekt som räknas till KoH; år 2008 fick Michael Nilsson hela 20 miljoner för att bland annat forska om musik och dans i hjärnrehabilitering.

Det verkar som om Gunnar Bjursell har lättare att sälja in sitt projekt hos personer utanför den medicinska fakulteten. Det kan ju bero på att där finns en mindre snäv syn på vad som är vetenskapligt intressanta frågor, men jag tror för min del att det handlar om att många som sysslar med biomedicinsk forskning tycker att den här kejsaren är ganska tunt klädd. ”Vi har för avsikt att bli det nationella centret för Kultur och Hälsa. Vi har mycket erfarenhet och vill ställa oss till nationens förfogande.”

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev