Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Riv bort glasögonen i sommar!

Publicerad: 30 maj 2016, 13:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Riv bort glasögonen eller byt åtminstone utkikspunkt i sommar och prova några nya binoculars för att få andra perspektiv. Hjälp, hur då? viskar någon yrvaket och förskräckt.

”Framtidens arab : en barndom i Mellanöstern” eller L´arabe du futur är en självbiografisk serieroman i två delar av fransk-syriske serietecknaren och filmregissören Riad Sattouf, född i Paris 1978.

I ”Framtidens arab del 1” berättar Riad om sin barndom i arabvärlden. Tänk er en liten ljushårig parvel och hans familjs liv i Muammar Khadaffis Libyen och Hafez al-Assads Syrien under tidigt 1980-tal. Vad ser ni framför er? Sikten är ganska oklar för många av oss, för somliga är den rent svart för vi ser inget alls framför oss, inget alls, det måste medges, men synskärpan förbättras påtagligt när vi har läst seriealbumet. Det vågar jag alla mina pensionsbesparingar på, kära läsare!

Vår tourguide blir lille Riad vars far är från Syrien och modern fransyska. Paret har träffats i Frankrike där pappan ha studerat. Pojken kan vara jude - de syriska smågrabbarna anklagar honom för det. Via barnaögon introduceras vi till det syriska samhället sådant det var på president Hafez al-Assads tid. Hans son, ögonläkaren, är Syriens nuvarande president sedan 16 år tillbaka och kommer när man ropar Bashar al-Assad.

I del två av seriealbumet ”Framtidens arab” får vi följa Riad under hans första skolår i faderns hemby Ter Maaleh i Syrien. Ett liv med traditioner och religion, ibland brutalt våld utan nåd med järndisciplin i skolan och en Fröken med käppen redo – och hon använder den också rapp-papp-papp!!

Gillar du surrealism, så faller du för denna serie för ibland glider verkligheten ut i rena surrealismen. Seriealbumet är mycket prisbelönat och blev en omedelbar succé i Frankrike. Tycker du om att resa får du garanterat nya vyer genom att följa med in i Riads barndom. Jodå, du som säger att du verkligen inte orkar sådana här våldsamheter, humor finns där också! Seriealbumen går att låna på närmaste bibliotek, köpa i nätbokhandel eller i vanlig bokhandel.

Vi gör resan mer autentisk genom en äkta syrisk frukost som Riad berättar om i seriemagasinet. Hela familjen sitter vid kaminen, pappan värmer bröden, så att de blir knapriga, brygger gott te och sötar det ordentligt, lagar ägg, skakar fram några oliver och så Makdous, aaah! Som numera finns på varje välsorterat Ica, Coop eller Hemköp här i Sverige. Om inte, besöker du närmaste livsmedelsaffär som har mat från Mellanöstern och frågar efter Makdous. Vad det är? Det är Syrien om man är syrier i exil!

https://en.wikipedia.org/wiki/Makdous

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev